fbpx

Basel är Schweiz tredje strösta stad med ca 170 000 invånare, i hela storstadsområdet bor det ungefär en halv miljon människor. Staden är byggd vid floden Rhen och sitadens centrum mynnar även den lilla floden Birsig ut i Rhen.

Staden ligger precis på gränsen till både Frankrike och Tyskland. Staden sträcker sig över båda gränserna, i Frankrike heter den bebyggda delen Saint-Louis och i Tyskland heter den Lörrach samt Weil am Rhein.

När stadens universitet grundades runt år 1460 blev staden ett kulturellt centrum och flera tryckerier startades i staden.

I stadsdelen Grossbasel finns huvuddelen av stadens affärer och kulturinstitutioner, stadsdelen ligger på Rhens väbnstra sida och här finns också stadens katedral högst uppe på på Münsterkullen. I dalen bredvid kullen ligger stadens centrum, i stadens centrum så är floden Birsig överbyggd.

Sevärdheter i Basel

Att besöka Gamla Stan i Basel är att rekommendera. Stadens äldre delar har inslag av hus från så sent som medeltiden och det finns även många kyrkor, katedraler, fort och marknadsplatser i Gamla Stan. Många av husen är mycket välbevarade trots sin ålder.

I Basel finns många museum, bland andra Kunstmuseum Basel som ligger på gatan st Alban-Graben. Museet har en imponerande samling konstverk av till exempel Picasso. I närheten finns även andra museum så som Swiss Architecture Museum och Puppenhausmuseum.

I floden Rhen kan man bada sommartid, så länge det inte regnat allt för mycket. Det tillåtna badområdet i floden är från museet Tinguley till just bortom bron Mittlere Brücke. Ett populärt sommarnöje är att hoppa i floden och flyta de ca 2 kilometerna, detta tar ungefär 20 minuter och ett väldigt spännande sätt att se staden på.

Om man inte känner för att bada i floden men ändå vill se staden därifrån kan man åka med en utav de populära linfärjorna.

Om man vill besöka Schweiz största marknad, Basler Herbstmesse, kan man besöka Basel i månadsskiftet Oktober/November då den årliga marknaden är i full gång under 2 veckor. Marknaden bjuder på flera nöjesfält och varuhandel i marknadsstånd.

Är man däremot sugen att besöka den kända karnevalen Basler Fasnacht kan man besöka Basel den första måndagen efter Askonsdagen. Karnevalen håller på i 72 timmar och börjar klockan 04:00 på måndagen.

Basels zoo

Basels Zoo är Schweiz äldsta zoo och byggdes år 1874, och är även Schweiz största zoo sett till antal djur.

Basels zoo är känt för att vara de första som hade en födsel av en indisk noshörning. Utöver noshörningen har dom tidigare haft andra lyckade parningar, bland annat 18 Geparder, 53 Dvärgflodhästar och över 400 flamingor.

Basels zoo har över 1,5 miljoner besökare årligen och har blivit utnämnt till ett av Europas 10 största och ett av världens 20 största. Det finns över 6000 djur att titta på och ungefär 5000 i parkens akvarium.

Djurparken håller på att bygga ut, redan år 2016 planerar dom att öppna ett helt nytt område för elefanterna, både ett nytt elefanthus och ett helt nytt utomhusområde för dom. År 2019 har dom planer på att öppna ett helt nytt akvarium med flera djur och mer utrymme.

Djurparkens större temaområden är bland andra, Djur från Afrika, Akvariet, Fågelhuset, Aphuset och deras noshörningar. På området kan man se över 640 olika djurarter, allt från Nilen krokodiler till noshörningar.