fbpx

Semester i två veckor och vädret var inte mycket att skryta med. Resa? Ja, men vart? Efter en del surfande där vi insåg att resorna var ganska dyra kom förslaget om tågluffning. Va, tågluffa? Nä, jag är för gammal för att leva i kappsäck, sova på en perrong och inte få tvätta mig i öronen emellanåt.

Men jag ändrade mig och vi köpte Interrailkort, fem resdagar över 10 dagar.

Vi startade från Köpenhamn där vi bodde i ett litet krypin nära stationen för att ta tåget kl. 10.00 dagen därpå. Vi trodde åtminstone att vi skulle ta tåget den tiden, platsbiljetterna Rödby/Puttgarden var tyvärr slut och vi fick skjuta fram avresan till kl. 14.00. Men när tåget väl gick var vi förberedda med sallad, kaffe, chips och tidning, för nu skulle vi åka tåg i många timmar.

Nästa anhalt var Köln för övernattning i ett par nätter.

Tågstationen i Köln
Tågstationen i Köln

Efter Köln var det dags för resa igen, denna gång till Normandie. Vi startade på morgonen och hade bestämt att inte köpa platsbiljett med Thalyståg för 200 kr utan åka de tåg som inte krävde platsbiljett. Men snålheten bedrar visheten, efter att ha bytt tåg kanske sju gånger missade vi sista tåget (de flesta tågen var försenade denna rutt och till slut höll det ju inte) som skulle ta oss till staden Caen i Normandie. Men med hjälp av Interrail-appen såg vi att man kunde åka via Paris, en lite omväg på kanske en timma. Det kostade oss 9 Euro, men då hade vi ju sparat ca 110 kr. Och omvägen om Paris var riktigt häftig.

Paris
Paris

Nästa anhalt. Normandie! Med många vackra stränder.

Normandie
Normandie
Många kaffepauser
Många kaffepauser

Nästa anhalt blev Strasbourg efter ett visst övervägande om både Luxembourg och Bryssel. Strasbourg var över förväntan varför vi stannade två nätter.

Svalka i Strasbourg
Svalka i Strasbourg

Vi hade egentligen planerat att stanna i Bryssel på vägen hem, men ångrade oss när vi åkte tåg genom Belgien för att åka till Frankrike och Normandie. Vi funderade på Amsterdam, Luxembourg men enades om Strasbourg. Det är ju en av fördelarna med att tågluffa, man kan ändra sig utefter vägen! En vinstlott för den staden bjöd på allt. Det var dessutom första gången på resan som det var riktigt varmt! Första gången på resans gång som restaurangplatserna i skuggan var upptagna J. Vi fann dock ett ställe där jag beställde en boule cider, visste inte vad det betydde och började skratta när jag fick in en tekopp med cider. Jättegod dock. På deras meny fanns också tarte med bla lardon, det beställde jag, utan att veta vad lardon är. Vi gissade på oliver vilket visade sig vara helt fel, det var bacon, och jag som inte äter kött J.

Efter Strasbourg luffade vi via Tyskland med stopp i Lübeck. Och i Lübeck tog det verkligen stopp. Vi hade bokat en icke avbokningsbar hotellnatt för vidare färd mot Köpenhamn förmiddagen därpå. Men tji fick vi, inga platsbiljetter på tåget Rödby/Puttgarden förrän sent på kvällen dagen efter. Hur skulle vi göra? Å inget WIFI på hotellet. Luften gick ur. Men, återigen, den superba appen hjälpte oss och vi hittade en alternativ färdväg hem till Sverige, även om det innebar ett illvarmt och packat tåg där jag fick sitta på min packning.