fbpx

Mer än bara EU

Bryssel… Ett ord räcker, sedan börjar associationerna dra igång. Visst är det dit politikerna i
den Europeiska Unionen träffas och fattar sina beslut? Och är det inte där som också NATO har sitt huvudsäte? Ja, det är sant. Men det är inte hela sanningen.

Bortom byråkratin och den internationella politiken gömmer sig en riktig pärla av nöjen och sevärdheter. Den belgiska huvudstaden är en storstad i ett småstadsformat som erbjuder ett bekvämt liv som kombinerar modernitet med tradition. Slå dig ned med en bit delikat belgisk choklad, ett glas Lambric och en Tintin-tidning. Avnjut charmen av en medeltida stad som är så mycket mer än bara EU.

Allmän information

Bryssel är huvudstad i Belgien med cirka 1,1 miljoner invånare som ligger invid floden Senne. Bryssel är också en av tre regioner i landet tillsammans med Flandern i norr och Valonien i syd. Staden är officiellt tvåspråkig vilket gör att du finner skyltar med både franska (talas av 85 – 90% av den infödda befolkningen) och flamländska (talas av 5 – 10% av den infödda befolkningen). Mer än 20% av stadens invånare har utländsk härkomst, mycket tack vare arbetsmarknaden som är kopplade till EU och NATO. Belgien är en monarki och i staden finns det kungliga slottet där Philippe I regerar sedan 2013. Den huvudsakliga valutan som används är Euro och statsreligionen är katolicism.

Historia

Namnet Bryssel tros härröra från det nederländska ordet Broeksel som betyder ungefär ’hem vid träsket’. Det har funnits bosättningar på platsen sedan 500-talet men det är först år 979 e.Kr. som staden grundlades av Charles av Nedre Lotharingia under en tid då Belgien var ett grevskap i det tysk-romerska riket. Egentligen låg staden i ett så pass otympligt område att det inte borde ha vuxit sig så stort men p.g.a. dess strategiska läge mellan Brügge, Gent och Köln blev det snabbt en viktig handelsplats under medeltiden. Sedermera har staden sett såväl spanska, holländska, österrikiska som franska regenter allt eftersom kampen om Flandern blev allt mer betydande under renässansen och den viktorianska eran.

År 1506 kröntes den Spanske konungen Karl V i Bryssel vilket vittnar om stadens växande betydelse. År 1695 förstördes stora delar av Bryssel när Ludvig XIV:s trupper från Frankrike attackerade staden. Sorgligt nog brann även det kungliga palatset ned under 1730-talet vilket också kom att påverka stadsbilden. Det var den belgiska revolutionen år 1830 som till slut gjorde att Belgien blev en egen nation där Bryssel valdes till att bli huvudstad. Det belgiska folket valde i detta skede att utse en egen monarki där Ludvig I kröntes till deras första konung.

Staden klarade sig ovanligt väl från skador under de två världskrigen på grund av sin snabba abdikation till tyskarna vid bägge tillfällena, vilket monarkin stundom har kritiserats för. Under 1960-talet blev Bryssel föremål för utvidgningen av EU. En konsekvens av detta var att många moderna byggnader byggdes i rasande takt i områden som haft en historisk betydelse utan att ta hänsyn till den kulturhistoriska stadsbilden, ett begrepp som i folkmun kallas brysselisering.

Klimat

Bryssel har ett oceaniskt klimat vilket betyder mycket nederbörd till följd av sitt kustnära läge vid Atlanten. Det regnar upp till 200 dagar per år så det är en god idé att ta med paraply på resan hit. Under sommarmånaderna Juni till Augusti är vädret som mest gemytligt och stiger ofta över 20 grader. Även Maj och September månad har relativt milda temperaturer. Vintertid pendlar temperaturen ungefär mellan 0 till 10 plusgrader. Den period på året som generellt har minst regndagar är April och Maj.

Resa och Boende

I Bryssel finns en komplett kollektivtrafik. Det går två större spårvagnslinjer i staden och fyra tunnelbanelinjer med tät regelbundenhet från morgon till natt. Det går att boka biljetter för större grupper såväl som för enskilda person samt 1-dagsbiljetter för dig som ej föredrar att betala per resa. Du kan boka och läsa mer om det lokala resandet fungerar på www.stib.se

Bryssel är trots sin miljonbefolkning en kompakt stad vilket innebär att de hotellen som ligger i centrum för dig enkelt och snabbt till de flesta av stadens restauranger och sevärdheter. I staden finns i dryga svängar cirka 30 000 hotellbäddar av olika standard. Det är litet sämre ställt med vandrarhem, där det endast finns 900 bäddar till förfogande. Bryssel erbjuder i konkurrens med andra storstäder så som London och Paris hyggliga priser för många av sina hotell.

Mat

Det belgiska köket är starkt influerad av det franska, men också av det italienska köket. Många belgare tycker om att äta utomhus efter dagens arbetspass. Därför kan du förvänta dig att restaurangerna börjar fyllas på runt åtta-tiden på kvällarna. De flesta servitörerna talar både franska och engelska. Här finner du tips på några restauranger som är populära i huvudstaden.

Franskt: Jaloa, Rouge Tomate, La Quincaillerie och Malte.
Vegetariskt: Exki, Arcadi, Tsampa och Dolma

För att få ut det bästa av det Italienska köket rekommenderas du att uppsöka området som ligger nära intill Place Chatelain; vid korsningen av Rue Americaine och Rue du Page.

Öl

Bryssel och i synnerhet Bryssel är vida kända för sitt öl. Det finns över 400 sorters öl! Några av dessa är bland annat spontanjäst öl, fruktöl, överjäst öl, och trappistöl. På många restauranger hittar du blott en handfull av alla de ölsorter som produceras men för den intresserade rekommenderas ett besök på Delirium Café som har det mesta representerat i sitt sortiment. Du kommer inte att ha några problem att finna ölkaféer i staden då belgarna älskar sitt öl. Ett kafé som är värt att omnämnas är det mysiga À la Mort Subite som slog upp sina dörrar första gången 1928.

Choklad

Belgien är synonymt med choklad. Låt dig frestas och fascineras av något som gjort landet vida berömt inom konfektyr-branschen. De två huvudsakliga sorterna klassas som praliner och tryfflar. Över 172 000 ton av choklad produceras i landet årligen och det finns över 2 000 chokladbutiker! Några av dessa finner du i huvudstaden. Fyra som utmärker sig är Godiva, Neuhaus, Galler och Leonidas som alla ligger runt Grand Place.

Aktiviteter och Sevärdheter

Ett av de första landmärken i staden som kommer att slå dig är det mäktiga torget Grand Place som präglas av Unesco-skyddade byggnader som har historia ända tillbaks till 1400-talet. Här är det lätt att bli ståendes i timmar och beundra arkitekturen. Det finns också flertalet trevliga restauranger att besöka alldeles intill. I December månad hålls en pampig julmarknad här som också är väl värt ett besök.

Atomium är ett av Bryssels kännetecken, lite grann som stadens motsvarighet till Eiffeltornet i Paris då den 100 meter höga byggnaden också var föremål för en världsutställning 1958. Byggnaden föreställer en atom som är förstorad hela 165 miljoner gånger och bär inte mindre än 6 000 aluminiumplattor. Åker du högst upp i byggnaden finns det en restaurang.

Bryssels mest berömda besöksmål är kanske litet oväntat då det är en 60 centimeter hög bronsstaty som föreställer en pojke som kissar, mer känd som Manneken Pis. Fenomenet har sin bakgrund i 1600-talet där legenden berättar att pojken överlevde en eldsvåda genom att kissa på den. Manneken Pis är så omtalad och känd att flera hundratalet olika folkdräkter har sytts åt honom. Befinner du dig i Bryssel under September månad så finns möjligheten att besöka en festival tillägnat Manneken Pis.

Är du mer intresserad av historia och arkitektur så måste du besöka Notre Dame du Sablon som är en kyrka från 1400-talet byggd i gotisk stil. På denna plats ligger många av Belgiens kungligheter begravda. Apropå kunglighet så passa på att besöka det kungliga slottet Palais Royal. Visningar av palatset sker under sensommaren och i början av hösten. Under våren kan du här besöka de kungliga växthusen som har flera ovanliga växter i sin samling.

Bryssel har många grönområden som charmerar och skänker ro. Forêt des Soigne är en skog som innehar 200 år gamla bokträd. Den användes förr i tiden för jakt bland adeln. Det restes också kloster på denna plats. Parc du Cinquantenaire byggdes av Leopold II för att fira Belgiens 50-årsjubileum. Parken är stor och har flera vackra promenadstråk och en stor fontän i dess centra. I början av parken sträcker sig en massiv triumfbåge upp.

Det finns närmare 90 museer i Bryssel. Gillar du konst så bör du besöka Magrittemuseet och Hortamuseet. René Magritte ses av många vara surealismens fader och Victor Horta var en föregångare inom Art Nouveau och jugendstilen. Ett annat museum som du borde besöka är instrumentmuseet som är interaktivt och erbjuder mycket att se och göra.

En konstform som Belgien har gjort sig ett namn inom är tecknade serier. Både Tintin, Smurfarna och Lucky Luke är skapade av belgare. Faktum är att Belgien har är det mest tätbebodda landet av serieskapare i hela världen med fler än en serietecknare per kvadratkilometer! Därför får din familj och vänner inte missa ett besök till The Belgian Comic Strip Center som årligen har över 200 000 besökare.

Är du intresserad av det belgiska musiklivet så finns det mycket att välja emellan. På lokaler som Flagey, Ancienne Belgique, Jazz Station och The Music Village möter du en pulserande variation av konserter i form av jazz, pop och folk-musik. På den klassiska musikscenen är Bozar, The Royal Music Conservatoire och Eglise des Minimes kända för sina konserter. Föredrar opera så besök det klassiska operahuset Le Monnaie som också erbjuder teaterföreställningar och balett.

Naturligtvis har du möjligheten att besöka EU:s institutioner och få en guidad visning om hur den Europeiska politiken ser i dess hjärta. Var varse om att du kan behöva boka minst 10 dagar i förväg och att ID-handlingar och pass kommer att behövas. Guidade turer görs på Torsdagar.
Ja, det är en speciell smältdegel som uppstår i Bryssel när gammalt möter nytt. Över 250 000 personer här i staden beräknas arbeta åt den Europeiska Unionen på ett eller annat sett. Men förhoppningsvis har du nu förstått att politik bara är en del av den dagliga tillvaron i Bryssel. Denna plats är faktiskt ett paradis för den som är en livsnjutare och kulturintresserad. Så mycket mer än bara EU…