fbpx

Budapest Ungerns huvudstad som består av stadshalvorna Buda och Pest på var sin sida av floden Donau. Det var år 1873 som Buda, Pest och Óbuda slogs tillsammans till en enda stad.

Staden har en befolkning på cirka 1,7 miljoner invånare och storstadsområdet har cirka 2,5 miljoner invånare.

Budapest ligger ganska centralt i landet och området omgives av flacka uppodlade slättområden med där man finner landets bästa jordbruksmark.

Klimatet är kontinentalt tempererat med stabila låga temperaturskillnader. På somrarna drar fuktiga sydostliga vindar från Svarta havet med heta temperaturer med hög luftfuktighet på cirka 85-95%, det leder till hög hetta om somrarna när det är skapligt vindstilla.

Tack vare det varma klimatet är det varmt och skönt att besöka Budapest på våren och hösten. I Budapest är det massor av utomhusfester, festivaler/uppträdanden samt musik-konserter. Temperaturen ligger ofta mellan 30 – 35 grader juli-augusti vilket för en del kan vara för varmt. På vintern anordnar Budapest julmarknad /festligheter och på Vörösmarty-torget kan man finna en av Europas bestående av uppträdanden/musik & festligheter.

Staden ligger i de gamla östliga delarna av Europa och här finner man allmänt låga priser på bl.a. shopping.

Ni finner det kommersiella och kulturella centrumet i stadsdelen Pest med boulevarder och många caféer liknande de i Paris, museer och teatrar. På Unescos världsarvslista finner man Budapest med budaslottets kvarter samt Andrássuallén. Nära den stora Stadsparken finner man det världskända termalbadet ”Széchenyi” Andra sevärdheter är Museet/monumentet ”House of Terror” på Andrassyboulevarden och den stora kända saluhallen. Missa inte heller Förintelsemuseet som är östra Europas första. Ungerns parlament samt flera universitet. Andra sevärda byggnader är Sankt Stefan-basilikan och Stora synagogan som är Europas största synagoga som rymmer 3 000 besökare.

Slottshöjden är också värt att se med kungliga slottet som idag huserar Nationalgalleriet. Nära slottet finns Mattiaskyrkan där de äldsta delarna härstammar från 1200-talet och var kunglig kröningskyrka och här kröntes den siste konungen av Ungern, Károly (Karl), år 1916. Inte långt därifrån finns en av de populäraste byggnaderna för turister: Fiskarbastionen. Uppifrån bastionen har man en vida utsikt över hela Budapest. Missa inte heller Budaslottets labyrint, som går långt ner i kalkstensberget och till en labyrint av grottor som grävdes ut under Medeltiden. På samma ställe kan man med guidad tur även se Ungerns historia med vaxdockor på.

Staden är även känd för sina Spa-badhus med vatten på 30-36 grader där vattnet kommer från varma källor. Några av badanläggningar är Romai, Lukacs, Palatinus och Dafaly. De första badhusen byggdes av Romarna, men dessa är tyvärr i ruiner. Det var under de drygt 150 åren som staden var osmansk som ledde till en väl bevarad Turkisk badhus-tradition. På ön Margitsziget som ligger mitt i Donau finns det en stor park med varma svavelkällor. Överst på Gellertberget står frihetsstatyn. Kedjebron som förbinder Budasidan med Pestsidan är den mest kända bron i Budapest. Missa inte heller Memento Park där man finner gamla kommunistiska statyer som flyttats ut från staden.

Missa inte heller båtturer på Donau, att gå på operan.

 

Resa

Från Köpenhamn strax före klockan tio kan man åka till Budapest via Hamburg och Berlin och vara framme dagen efter med nattåget Berlin till Budapest ca halv nio dagen efter.

Budapests tunnelbana öppnade redan 1896 och är, näst efter City & South London Railway i London, världens äldsta tunnelbana.

Budapest har en väl utbyggd kollektivtrafik med ett av världens längsta spårvägsnät, flera tunnelbane- och busslinjer samt pendeltåg. BKV heter bolaget som driver trafiken. Det är billigt att resa i Budapest.

Det finns över 30 olika spårvagns-linjer med sina gula vagnar där man kan ta sig runt i stort sett hela Budapest. Moskva Ter är den stora knutpunkten för spårvagnarna.

Med kugghjulsbanan kan man ta sig upp på Budas berg från spårvagnshållplatsen Városmajor. När man tagits sig hela vägen upp kan man byta till Barntåget som är ett litet tåg som sköts av barn förutom chauffören. Uppe på berget kan man även kliva av och ta Stolliften ner och för en fantastisk utsikt över Budapest.

 

Uteliv

Budapest har utmärkts av de allt vanligare ruinpubarna där rivningshus har gjorts om till barer, fritidsgårdar osv.

 

Hotell/ Boende

Det finns stort utbud på boende i staden i alla prisklasser allt från väldigt prisvärt till exklusivt.

 

Bild: ”Budapest” av Moyan Brenn under CC BY 2.0