fbpx

Mycket resvana sedan tidigare? Inte speciellt. Trettio dagar senare har jag fått blodad tand. Mer, mer och mer. Det är ungefär det jag känner just nu. Jag är berikad på många sätt efter denna resa och det är så fascinerande hur många olika typer av människor det finns, alla olika språk och kulturer. Om någon frågar mig: Vilket ställe var bäst? så skulle jag inte kunna ge ett rakt svar, eftersom inga platser var lika varandra och det gör dem inte jämförbara på ett rättvist sätt. Mycket beror också på vad du är ute efter under din tågluff.

Jag och min pojkvän började prata lite smått om detta i slutet av förra sommaren. Mest att det skulle vara rätt häftigt och en kul grej att göra tillsammans, istället för att boka den där ”vanliga” all inclusive-veckan till Turkiet. Även om det inte heller är fy skam. I nästa sekund hade vi ordnat ett separat sparkonto och planeringen hade börjat! Vi skulle alltså iväg, på riktigt. Jag tror däremot inte det gick upp för mig, förrän bara några veckor innan det var dags. Den 20:e juli tog vi flyget från Stockholm till Berlin och sedan började den riktiga resan längs järnvägarna. Vår resrutt: Berlin, Prag, Budapest, München, Venedig, Rom, Florens, Nice, Paris, Bryssel, Dortmund och Amsterdam.

Alla vill ju ha ut olika saker med sin resa, men för egen del så vill jag bland annat lyfta fram Prag som erbjöd fantastiskt god mat, mysiga torg där det spelades musik av gatumusikanter och härliga kvällar med god öl, om man gillar det. Vill du känna dig som miljonär så skulle jag rekommendera Budapest, där i princip allt var billigt. Hittar du rätt matställe så kan du få bra burgare med dryck för hundralappen, för två stycken. Sedan efter ett besök i en av Münchens många ölhallar bestämde vi oss för nattåg till nästa destination. Mycket för att spara in lite extra pengar.

Venedig är en fin stad, men jag skulle klassa den som dyr om du ligger på en tight budget. Rom måste jag få orda om. Underbara, underbara Rom. Sevärdheter efter varje hörn, ungefär. Och det känns nästan som en omöjlighet att få tråkigt under en vistelse här. En kväll på Spanska trappan när det började skymma var helt fantastiskt och blev näst intill oslagbart med en glass i handen.

IMG_0825

I Frankrike blev prisskillnaden rätt kraftig, jämfört med tidigare ställen. Samtidigt tycker jag att det helt klart var värt pengarna. Att få sola och bada på den Franska Rivieran och sedan komma till Paris och avsluta en varm dag där, med en kvällspicknick vid Eiffeltornet. De sista anhalterna innan hemfärd var rätt spontana och ingenting vi egentligen planerat från början. Bryssel en förvånansvärt mysig stad och de belgiska våfflorna (!!), behöver jag säga något mer?

I Dortmund väcktes mitt obefintliga fotbollsintresse när vi hamnade på en fullsatt arena med skrikande tyskar och en stämning som jag aldrig varit med om. För att knyta ihop säcken så kan jag egentligen bara säga: Tågluffa! Ett helt fantastiskt sätt att se sig om på. Och satsa på interrail-pass, det förenklar bara resan ännu mer och du sparar en hel del tid med detta!