fbpx

Florens är en stad i Italiens inland. Staden är byggd runt floden Arno, på sommaren är vattennivån i floden betydligt lägre än under vinter, i extrema fall har floden svämmat över staden vintertid och en av de mer kända översvämningarna ägde rum år 1966 och flera konstverk gick förlorade när staden på viss ställen låg under 2 meter vatten.

Florens finns omnämnd redan 50 år f.Kr. Då romerska veteraner fick mark i området då jorden var passande för jordbruk.

Under medeltiden var Florens ett finansiellt centrum och under renässansen hade staden en väldigt blomstrande konstnärlig verksamhet som startade redan under medeltiden.

Sevärdheter i Florens

Då Florens är en gammal stad finns en hel del sevärdheter. Hela stadskärnan finns på Unescos världsarvslista och det tar ca 30 minuter att gå genom hela centrum.

Tack vare Florens konstnärliga historia är stadens museer och konstgallerier värt att besöka för den konstintresserade men även ett bra utflyktsmål om man besöker staden.

Konstmuseet Galleria degli Uffizi är världens äldsta konstgalleri och även hem för den mest omfattande konstsamlingen av de största italienska konstnärernas verk från renässansen. Även galleriet Accademia Gallery är värt ett besök, Michelangelos skulptur David är huvudnumret men det finns även andra utställningar som håller världsklass.

Är man inte allt för intresserad av konst eller bara känner för att se någonting annat är stadens kyrkor och katedraler värda att se. En av de mest besökta är Basilica di Santa Croce, byggdes år 1294 och här ligger flera stora namn begravda, bland dem finns Michelangelo och Galileo. En annan kyrka värd att besöka är Santa Spirito, kyrkan är byggd i formen av ett latinskt kors och invändigt präglas den av sina kolonner och arkader.

I närheten av dessa finns även San Lorenzo kyrkan och Santa Maria Novella kyrkan.

Katedralen Santa Maria del Fiore var när den färdigställdes världens största men har sedan dess passerats av bland andra Peterskyrkan i Vatikanstaten och St Pauls-katedralen i London.
Det första man ser av katedralen är den massiva kupolen i den bakre delen utav byggnaden.

I slutet av 1200-talet påbörjades planeringen för den nya katedralen och år 1436 invigdes den. Katedralen är byggd på samma plats där en äldre katedral stod, vid rivandet av den äldre fann man kvarlevorna av Florens förste biskop och idag förvaras hans aska i den nya katedralen. I kryptan under finns idag alla Florens biskopar begravda.

Palazzo Vecchio ligger även i närheten av kyrkorna och är idag Florens kommunhus. Palatset är en stor turistattraktion och inuti finns en omfattande samling av målningar och skulpturer. På huset finns ett högt torn med en klocka på.

På torget framför palatset finns bland annat Neptunus fontänen.

Bron Ponte Vecchio är Florens äldsta och den ända bron som inte förstördes under andra världskriget. Längs med hela bron finns det butiker, främst guldsmeder som säljer sina varor. En tradition bland förälskade par är att skriva sina namn på ett hänglås som man sedan låser fast på bron och gemensamt slänger nyckeln i floden Arno som rinner under bron. På senare tid har hänglåsen tagits bort då dom anses störa historiska monument på bron men trots detta fortsätter flera par med denna tradition trots att de vet att hänglåsen tas bort kort därefter.

Mat i Florens

Utöver alla kyrkor och museer i staden så kan ett besök på en av stadens restauranger vara värt det. Runt om i Florens finns romantiska ställen med otrolig kunskap när det gäller mat. Menyerna må vara moderniserade men ändå kan man ana smaker som sträcker sig flera år bakåt i tiden.

Om man inte känner för ett helt restaurangbesök så kan ett stopp på ett av stadens kaféer också förgylla dagen när man avnjuter en paus med en kopp Italienskt kaffe eller varför inte en Italiensk glass.

 

Bild: Florence Sunset av Maëlick under CC BY-SA 2.0