fbpx

Frankfurt am Main eller oftast kallad bara Frankfurt är en stad i central-västra Tyskland. Staden har en stadsyta på 248 km² och en folkmängd på cirka 720 000 invånare i innerstaden.

Trots att Frankfurt ligger i Europa har staden inte mycket likt med sina grannstäder när det gäller byggnader. Här finns ett stort antal skyskrapor som gör att staden mer liknar en amerikansk storstad och kallas därefter ibland också Mainhattan. Även Europas högsta skyskrapa finns belägen här, Commerzbank Tower. Storstadsupplevelsen börjar på torget Römer dit miljoner turister kommer varje år.

De bästa tiderna på året att besöka Frankfurt är sen vår till tidig höst. Somrarna är varma och behagliga medan vintrarna är regniga och kalla.

Tyskland och Frankfurt använder euro som valuta (€) och ligger i samma tidszon som Sverige.

Transport

Frankfurt är Tysklands stora rondell. Varje dag passerar ungefär 650 000 personer staden eftersom en stor del av alla motorvägar och järnvägar möts här, och då är inte de 720 000 personer som redan bor i Frankfurt medräknade.

Strax utanför innerstaden finns Europas tredje största flygplats, Frankfurt Airport, rankad efter London Heathrow och Paris Charles de Gaulle. Detta gör att staden blir en enkel mötesplats för såväl affärsmän som turister.

Likt flygplatsen har Frankfurt också en mycket stor tågstation. Stationen har förbindelse till de flesta tyska städer och europeiska grannländer. Sträckorna trafikeras av InterCity (IC) och InterCity Express (ICE) tåg körda av Deutsche Bahn.

Staden erbjuder även transport med tunnelbana, spårvagn och bussar främst i innerstaden men också i förorterna.

Evenemang & sevärdheter

Frankfurt har många strukturella sevärdheter, till exempel Eiserner Steg som är en gångbro över Main floden som ger en mycket bra vy över stadens skyline.

Hauptwache är stadskärnan som ligger mellan shopping gatan Zeil och Rossmarkt som är ett stadstorg. Här kan man hitta caféer, butiker och gamla välbevarade byggnader.

Under flera århundraden har mässor av olika typer anordnats i Frankfurt och staden har blivit något av ett mäss mecka. Bokmässan Frankfurter Buchmesse är världens största bokmässa och varje år lockar den författare, bokhandlare och bibliotekarier från hela världen. Allmänheten har tillgång till mässan under två av de dagar när mässan hålls i oktober.

Årligen anordnas även mässor som Internationella bilmässan – Internationale Automobil-Ausstellung och musikmässan Musikmesse.

Mat & dryck

Det finns många olika restauranger i Frankfurt, allt ifrån de billiga snabbmatsställena till de lyxiga matställena.

Det finns många olika barer och klubbar som oftast har öppet väldigt länge. Huvuddrycken är oftast öl men såklart finns andra drycker att välja på både med och utan alkohol.

 

Bild: ”Frankfurt Skyline” av Kiefer. under CC BY-SA 2.0