fbpx

Köln, Cologne på engelska, är en stad och region i västra Tyskland som har omkring 1 miljon invånare och är därför Tysklands fjärde största stad.

Staden ligger på båda sidor av Rhine floden och är belägen bara några kilometer ifrån Belgien.

Köln har tidigare varit en industristad men är nu en handelsmetropol och en kraftig mediastad som har ett stort utbud av TV-bolag och bokförlag. Stadens media- och filmsektor är en av de största i landet.

Tyskland tillhör samma tidszon som Sverige och valutan som används är euro (€).

Transport

Tågtransporterna drivs av Deutsche Bahn med de trafikerande tågtyperna ICE som bland annat stannar på Kölns huvudstation (Köln Hauptbahnhof).

TGV Thalys snabbtåg binder ihop Köln med flera andra stora europeiska städer så som Bryssel, Amsterdam och Paris.

Bussar och tunnelbana körs frekvent i innerstaden och till de flesta förorter med en väl utbyggd infrastruktur.

Alternativa sätt att resa på finns både på vattnet och i luften via någon av de färjor och kryssningar som trafikerar vattnet eller via flygplan från Cologne/Bonn Airport.

Ifall man skall resa mycket med lokaltrafiken i Köln så kan man köpa ett kort som heter ”Köln Card” som ger dig fria resor med lokaltrafiken och rabatt på butiker och liknande som är med i samarbetet under kortets giltighetstid. Kortet går att köpa på lokala turistbutiker och på nätet.

Evenemang & sevärdheter

I Köln finns en lång rad av byggnader, kyrkor och gamla stadsportar där de flesta är ifrån medeltiden. En av dem är Kölner Dom (Cologne Cathedral), ett av de mest kända monumenten i världen. Det är en kyrka som började byggas år 1248 och invigdes tillslut år 1880 efter en byggnadstid på 632år. Kyrkan har två torn som vardera är 157 meter höga, 12 stycken kyrkklockor och en spiraltrappa med sammanlagt 533 trappsteg.

Köln har något för alla. Det finns allt ifrån olika typer av museum, gamla stadsportar ifrån medeltiden och karnevaler som ”Kölner Karneval” vilket är en av dom största gatufestivalerna i Europa som startar officiellt den 11 november 11 minuter efter 11.

Mat & Dryck

Staden har många olika traditionella maträtter som kan vara värda att pröva på som turist. Mettbrötchen är rå köttfärs gjord på gris – billigt, enkel och gott.

Den stora klassikern är Schnitzel, gjord på antingen gris, kalv eller kyckling serverad med varierade tillbehör.

Att förknippa med Tyskland i form av dryck är såklart, öl. På nästan alla restauranger och caféer kan man köpa sig ett förstklassigt glas öl som antingen är bryggd lokalt eller någon annan stans i landet för att garantera kvalitén som Tyskarna vill ha på sin nationaldryck.

 

Bild: ”Köln” av Carlos Andrés Reyes under CC BY 2.0