fbpx

Krakow är med sina 750 000 invånare Polens näst största stad. Krakow är en av Centraleuropas vackraste städer med en mycket vacker nästan sagolik arkitektur.  Krakow var fram till 1596 Polens huvudstad men ses idag som landets kulturhuvudstad och är kanske också det främsta turistmålet.
Något man inte får missa är att ta en promenad över stora torget Rynek Glówny, som är ett av de största medeltida torgen i Europa. Det ligger i Gamla stan och dit kommer man genom att promenera genom parken där stadsmurarna tidigare reste sig. Andra sevärdheter man inte får missa är de judiska kvarteren Kazimerz, kungaborgen Wawel och Mariakyrkan.

Utflykter från Krakow

SALTGRUVAN I WIELICZKA

Ett av de mest populära turistmålen är saltgruvan i Wieliczka som ligger ca 35 km öster om Krakow. Den har varit i drift i över 700 år ända sedan 1300-talet. Gruvan som finns med på UNESCOs världsarvslista är fylld med originella gångar, kamrar, saltsjöar. Den är upp till 327 meter djup och har nio nivåer.

AUSCHWITZ-BIRKENAU

Den som är intresserad av historia kan besöka koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau som ligger cirka 6 mil väst om Krakow. Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945. Omkring 1,3 miljoner personer deporterades till Auschwitz, av dessa dog 1,1 miljoner i lägret, majoriteten var judar.

INDUSTRISTADEN NOWA HUTA

Nowa Huta är Krakows nyaste stadsdel och ligger ca 10 km öster om centrala Krakow.  Stadsdelen planerades och byggdes under Stalintiden som en idealstad för det nya socialistiska Polen med järnverk och användes som propaganda.
Barer och Nattliv
Det kan många gånger vara svårt att skilja mellan barer, kaféer, nattklubbar och restauranger eftersom många ställen i Krakow är alla dessa saker samtidigt. Dessa hittar man ofta under jorden i Krakows många medeltidsvalv.

BUDDHA DRINK & GARDEN

Mysigt loungeaktigt ställe som går i färgerna rött och guld.

CLUB RDZAEN

Det här är en av Krakows bästa klubbar om man gillar housemusik.

HARRIS PIANO JAZZ BAR

Dämpad, avslappnad och stilfull stämning och konserter på helgerna.

Restauranger i Krakow

Pimiento Argentino Grill

Grillrestaurang i Gamla stan som värdesätter smak och kvalité

Galicyjska

Polsk mat i en gemytlig miljö med välkomnande personal.

Kawaleria

Fin restaurang i Gamla stan som serverar typisk polsk mat.

Shopping

Varuhuskomplexet Krakówska kan rekommenderas för den som vill shoppa loss.  Med sina över 250 butiker har de ett imponerande utbud och fantastiska priser. Krakow är också ett bra ställe att handla antikviteter, konst och smycken. Detta kan man hitta på marknader och i affärer runt om i hela staden. Prisnivån på det mesta är förhållandevis låg jämfört med Sverige.
Att ta sig runt är inga problem. Gamla stan är promenadvänlig, annars finns buss och spårvagn att tillgå. Man kan enkelt köpa biljett ombord, från tidningskiosk eller automat. Taxi är också oftast förhållandevis billigt.

Bild: matejki plac 5/365 av Arek Olek under CC BY 2.0