fbpx

En ikonisk världsmetropol – med rätt att underhålla

Det är få städer i världen som är lika ikoniska som London. De flesta människor kan koppla byggnader och platser som the Big Ben, the Tower Bridge, Buckingham Palace, Piccadilly Circus, och Westminster Abbey till denna stad. I sanning har London under lång tid varit föremål för mången porträttering inom film, konst och litteratur. Kanhända är det därför så många känner en undermedveten koppling till den engelska huvudstaden? London är röda dubbelbussar i tät trafik och på samma gång spännande deckarkvarter signerat Sherlock Holmes. London är smog för somliga och hemvist åt agent 007 för andra. London är tusen år av monarki och för andra där punken ropade efter anarki. London är kokande fotbollsmatch på Wembley, lika givet som det är ett berömt Beatlesomslag för de musikintresserade. London är romans i Notting Hill och musikal på West End… Alla har en relation till London, frågan är bara – vilken är din?

Sammanfattning

London är huvudstad i England och det Förenade kungadömet, United Kingdom. Staden har 8,3 miljoner invånare i dess centrala delar vilket gör London till den största metropolen i EU. Härifrån styr premiärministern från 10 Downing street och drottningen från Buckingham Palace. Valutan som vanligast används är det brittiska pundet.

Historia

Londinium kallades staden när den grundlades av romarna 43 år efter Kristus. Dess funktion från början var att försvara den strategiskt viktiga bron man hade byggt för att vidare kunna kolonisera Britannien. Staden blev också ett administrativt säte i regionen och huvudstad i Britannia. Under denna epok trycks de första mynten i landet, kristendomen introduceras och en mur byggs runt staden. På 400-talet övergivs London i samband med romarrikets fall och blir sedermera återbefolkat av Saxerna under 600-talet under namnet Lundenwic.

London utsattes för ett antal attacker av vikingar under slutet av det första millenniet, vilket påskyndade byggandet av bättre försvarsanläggningar. Det är egentligen först några årtionden efter invasionen av Wilhelm Erövraren som London blir Englands största stad i och med att den växer ihop med Westminster som hade blivit allt större efter byggnationen av katedralen Westmister Abbey.

Under medeltiden växter sig London sakteliga större och viktigare både inrikes och utrikes. Från år 1550 växte befolkningen från 80 000 för att år 1700 vara 500 000 invånare. I och med grundandet av det brittiska imperiet, det brittiska ostindiska kompaniet, Bank of England och den växande industrialiseringen så blir England under 1800-talet världens största stad och när 1900-talet är kommet bor närmar 7 miljoner invånare i staden.

London har erfarit en del svåra stunder under sin existens. Under 1600-talet drabbades staden av en epidemi som bidrog till att 30 000 människor miste livet och senare gjorde en enorm brand 100 000 människor hemlösa, vilket gjorde att staden till stor del byggdes om i tegel. Under första och andra världskriget ansattes staden hårt utav tyska bombningar. I synnerhet i andra världskriget bidrog dessa attacker till att ödelägga en stor del av stadskärnan samt döda 30 000 invånare och skada ytterligare 50 000 innan kriget var över. I modern tid har London upplevt terroristattacker av IRA och Al-Qaida. Säkerheten i staden anses vara relativt hög idag efter vidtagna åtgärden.

Under 50-talet upplevde staden ’smog’ vilket kan beskrivas som en tjock dimma till följd av nyttjandet av kol som användes för att värma hemmen under 1900-talets tidigare hälft. Över 4 000 människor tros ha omkommit av smogen vilket fick opinionen att kräva instiftandet av rökfria zoner i huvudstaden.

London har spelat en viktig roll inom idrott och musik. Staden har varit arrangör för OS inte mindre än tre gånger (1908, 1948 och 2012). När Fotbolls-VM 1966 och Fotbolls-EM 1996 arrangerades i England spelades finalerna vid bägge tillfällena på Wembley. Världens äldsta och mest prestigefyllda tennisturnering spelas i Wimbledon under samma namn. London är även känd för att vara en viktig scen under popens framfart under 1960-talet med bland andra The Rolling Stones och The Who som pionjärer inom rörelsen, även Jimi Hendrix experience slog igenom 1967 i London trots att Jimi kom från USA ursprungligen. Flera kända musiker och band har sin hemvist i London och skulle komma att dominera rockmusiken under det sena nittonhundratalets senare hälft. Här nedan ser du några få exempel: Led Zeppelin, Fleetwood Mac, T. Rex, Pink Floyd, David Bowie, Queen, Elton John, The Police, Sex Pistoles, The Clash, Iron Maiden, Ultravox, Pet Shop Boys och Coldplay.

Mycket på grund av sin tid som kolonialmakt så har London numera en blandad befolkning med minoritetsgrupper från bland annat Pakistan, Västindien och Indien som utgör ett naturligt inslag i huvudstaden.

KLIMAT

London har ett tempererat klimat utan extrema temperaturer någon tid på året. Under sommaren stiger temperaturen till cirka 20 grader eller strax över när det är som varmast. Under vintern så brukar temperaturen pendla mellan någon plusgrad till 10 grader. På grund av sin närhet till Atlanten får man räkna med ganska påtaglig nederbörd jämt fördelad under årets månader med sin höjdpunkt under hösten.

RESA OCH BOENDE

Då Storbritannien ligger är belägen på en ö så är det enklaste sättet att flyga dit. Det passerar avgångar till både Gatwick Airport och Hethrow Airport från hela världen. Från Arlanda tar resan ungefär två och en halv timma. Skall du åka tåg till London så görs detta smidigast via Interrail, en rekommendation för dig som önskar ta det lugnt och vill uppleva en längre utflykt med stopp antingen i Bryssel eller Paris. Resan till St Pancras Station beräknas ta minst 17 timmar från Köpenhamn central.

I London är kommunikationsmedlen många. Du kan både ta taxi, tunnelbana genom Underground, åka flodbuss eller ta de klassiska röda dubbelbussarna. För att uppleva en så enkel resa som möjligt är ett Visitor Oyster-kort att rekommendera. Du kan ladda det för 20 pund om du bara skall stanna över dagen eller 50 pund om du planerar en veckas vistelse.

När du skall boka boende öppnas ett fönster av tusentals valmöjligheter, bokstavligen. Därför är det ett gott råd att du i förväg bestämma dig för vilken budget du är ute efter och i möjligaste mån var du vill bo. Några populära destinationer brukar vara centrala London, Westminster och West End. Här finns ett brett spann av hotell, bed’n’breakfast och lägenheter att hyra för alla smaker.

MAT OCH DRYCK

När gemene man tänker på god, spännande mat så är det sällan det engelska köket som dyker upp i första hand men i London behöver du inte vara rädd för att gå hungrig. Här finns stort utbud av internationella restauranger i form av bland annat franska, kinesiska, indiska, grekiska, spanska och italienska. Är du sugen på det lokala köket så testa gärna någon av alla hundratals pubar som huserar i metropolen. När du väl är inne på puben så varför inte testa en klassisk brittisk ale (4.85£ – 6.80£) till en talrik fish and ships? (13.65£ – 19.70£)

London har även ett rikt uteliv med populära nattklubbar i alla de centrala distrikten. För mer information om vilka kaféer, barer, restauranger och nattklubbar som finns att tillgå så kan du börja med att besöka www.visitlondon.com för inspiration.

SHOPPING

Vad vore ett besök i den brittiska huvudstaden utan att ta en rejäl shoppingtur. I sanning, du kan shoppa loss på ett flertal olika sätt utefter dina önskemål. Ett utmärkt sätt att uppleva shopping i huvudstaden är genom att gå på marknad vilket är mycket populärt i London. Här sedan kan du läsa fyra av alla de marknader som huvudstaden har att erbjuda.

En av de mest populära är Camdon Market, som är ett populärt tillhåll bland den alternativa punk och -gothscenen. Dock finns här utbud som passar de flesta idag, vilket de 100 000 besökarna som anländer hit varje helg vittnar om. Borough Market är som en saluhall med mängder av fräscha grönsaker, bakverk, bröd, fisk och kött av utsökt kvalitet att erbjuda. Du har säkert sett denna marknad i filmer som Harry Potter Azkahbans fånge eller Bridget Jones dagbok. Colombia road Flower Market är som namnet antyder en utmärkt plats för dig som har blomster som specialintresse. Skulle vädret inte vara barmhärtigt så kan du å andra sidan besöka Covent Garden Market som är en inomhusmarknad med flera mysiga butiker, restauranger och kaféer.

Naturligtvis finns det flertalet shoppingdistrikt för den som är ute efter märkeskläder, smyckesbutiker, skivhandel, elektronik och allt där emellan.

På Oxford Street finner du fler än 300 butiker med många välkända designers varumärken. Inte minst håller det legendariska Selfridges till här. Så har vi Regent Street som erbjuder några av Londons mest berömda butiker som bland annat Apple Store och stadens äldsta leksaksaffär Hamleys. Jermyn Street är en annan känd gata som lägger sin tonvikt på traditionell herrklädsel. För den mest modemedvetne så blir det inte bättre än när du kommer till Bond Strett och Mayfair vilka båda utgör ett mecka för dig som söker design av några världens främsta tillverkare: Exklusivt, dyrt och lyxigt! Andra shoppingområden du inte bör missa är King’s Road, Carnaby Street och Westfield. Icke att förglömma är Notting Hill som kan vara värt ett besök för sitt nostalgiska utbud av vintagebutiker, antikvariat och försäljning av äldre möbler och dylikt.

SEVÄRDHETER

Buckingham Palace som började byggas i slutet av 1700-talet har öppet i September och Oktober månad, ett utmärkt tillfälle att bekanta dig med den brittiska monarkin. Slottet består av flera hundra rum och konst av bland andra Rembrandt och van Dyck. En av världens mest berömda klocktorn är förstås Big Ben som tornar sig över 96 meter i luften och har tickat på allt sedan år 1858.Apropå hissnande höjder så är The Share att rekommendera för dig som vill ha en spektakulär vy över London, skyskrapan blev färdig 2012 och sträcker sig över 300 meter upp i luften. Ett mer traditionellt sett att se London från ovan är genom att åka i det något lägre pariserhjulet som ligger invid Themsen med sina blygsamma 135 meter.

För att uppleva historiens vindslag gör du det bäst genom att besöka Towern som har varit ett borg åt kungligheter samt fängelse sedan Wilhelm Erövrarens dagar. När du är här får du inte missa kronjuvelerna och nyckelceremonin som har utförts sedan 1300-talet. Glöm heller inte att boka in ett besök på Westminster Abbey, i denna vackra gotiska katedral ligger några av Englands mest berömda kungar och drottningar begravda. Ett annat berömt landmärke för staden är the Tower Bridge som spänner sig 244 meter över floden Themsen. Bron blev klar 1895 och ger dig ett unikt perspektiv över staden.

Är du och spatserar i centrum så är ett givet besöksmål att passera torgen Trafalgar Square och Piccadilly Circus. I mitten av Trafalgar Square finns en kolonn med en staty över Lord Nelseon för att minna om segern över Napoleon 1805. Piccadilly Circus präglas av en karakteristisk neonlandskap nattetid och är ett av Londons mest fashionabla kvarter där du finner hotell Ritz bland annat.

Har du några extra timmar att avvara så går det guidade turer till det förhistoriska Stone Henge, vars stenformationer har fascinerat och förbryllat besökare i tusentals år.

AKTIVITETER

London har ett rikt utbud av olika aktiviteter. Det finns ett zoo (London Zoo), flertalet muséer (British Museum, V&A houses, Natural History Museum och Science Museum för att nämna några), teaterföreställningar och musikaler på West End (Mamma Mia, the Lion King och Phantom of the Opera t.ex) och fotbollsmatcher på arenor som Wembley (engelska landslaget) White Hart Lane (Tottenham), Emirates Stadium (Arsenal) och Stamford Bridge (Chelsea).

På 02 Arena som öppnades inför sommarolympiaden 2012 kan du ofta se konserter av artister på allra högsta internationella nivå, detsamma kan sägas om Royal Albert Hall som även erbjuder klassisk musik och opera. För den filmintresserade finns det många biografer som visar det mesta inom modern film. Passa på att upplev det revolutionerande IMAX-formatet när du ändå är här!

Det har på senare år dykt upp evenemang som har fått en populär ställning i staden. Bland annat Shrek Adventure Tour och Harry Potter Warner Bros Studio som lämpar sig bra för barn. En attraktion som kan tänkas tilltala den mer skäcklystne besökaren är The Dungeon där du får möta bland andra Sweeney Todd och Jack The Ripper.

Behöver du ta en paus i Londons häftiga puls så ligger Hyde Park och Kensington gardens i mitten av staden. Parkerna som öppnades för allmänheten under 1600-talet är 2,7 km² stort och består av många promenadvägar samt möjlighet till bland annat ridning och rodd.