fbpx

I sydöstra Frankrike hittar man staden Nice.

Nice är belägen vid Medelhavskusten och tillhör den franska Rivieran. Staden får därmed ett medelhavsklimat med en sommar som normalt varar i sex månader mellan maj till oktober.

Invånarantalet i innerstaden ligger på ungefär 350 000 personer som gör Nice till den femte största staden i Frankrike.

Valutan är euro (). Rekommenderat är att ordna lite kontanter i euro innan avresa för att undvika eventuella uttagsavgifter.

Frankrike ligger i samma tidszon som Sverige så ni behöver inte ställa om klockan.

Transport

Huvudtågstationen i Nice ligger centralt placerat i staden och heter Gare de Nice-Ville. Här i från går förbindelser till de flesta större franska städer. Fram till Nice tar du dig med lokaltåg – dessa drivs av Sunbus (Service Urbain de Nice) – som det ser ut i nuläget finns det inga spår för snabbtågen TVG.

Det går även dagligen färjor från stadens hamn, Port Lympia, till ön Korsika som är ett populärt turistmål med bad, sol och äventyr.

Det finns även en stor centralt belägen flygplats och många motorvägar för att binda ihop Nice med andra städer och länder.

Evenemang & sevärdheter

Mellan stranden och stadsbebyggelsen sträcker sig den kända strandpromenaden Promenade des Anglais. Längs den hittar man sevärdheter som Opéra de Nice – en stor opera byggd på 1800-talet tänkt för balett, klassisk musik och såklart opera. Längs vägen finns också det anrika hotellet Négresco med tillhörande restaurang Le Chantecler.

Slottskullen (på franska Colline du Cheteau) är en högt belägen utkikspunkt i den centrala delen av staden där man har en mäktig vy över hela Nice och lite till. Platsen är välbesökt av både turister och lokalbefolkning – och det är av en bra anledning. Man måste nästa uppleva det själv för att förstå vad man har missat.

Gillar man museum så är Nice ett bra val. Staden har över 20 olika museum med inriktningar på allt ifrån konst till marina utställningar. Några av de mer populära är Musée Chagall och Musée des Beaux Arts.

Mat & dryck

Nice har en bred etnisk mångfald vilket för att man kan hitta allt ifrån arabiska och östasiatiska restauranger till afrikanska marknader. Ifall man vill uppleva den lokala maten så finns det många lokala rätter att välja på som till exempel pissaladière som är en sorts lökpizza och socca, som liknar en pannkaka.

De flesta städer i Frankrike har som känt en väldigt stor vin kultur. Både röda och vita viner av hög kvalité, lokalt odlade, kan återfinnas på restauranger och barer runt om i staden.

Just Nice är inte jätte känd för att vara någon exportör av viner, dock finns ett litet område nära Nice som heter Bellet som är en så kallad kontrollerad vintillverkningsareal.

 

Bild: Nice, France av Kristoffer Trolle under CC BY 2.0