fbpx

Av många ansedd att vara världens mest romantiska stad. Anledningarna till varför är många. Somliga vallfärdar hit för att uppleva från de historiska vindslagen och andra för att uppleva ett livligt modemecka. De majestätiska byggnaderna som präglar stora delar av stadsbilden lockar och fascinerar. Det gör också möjligheten att ta en promenad i en av de parker som utgör stadens lungor. Här finns otaliga kaféer, berömda museer och restauranger i allra högsta klass. Som kronan på verket ringlar den vackra floden Seine fram rakt genom staden, en återkommande inspirationskälla för poeter och konstnärer.

Paris är Frankrikes huvudstad och ligger i de norra delarna av landet. Staden har över 2 miljoner invånare och i storstadsområdet bor över 11 miljoner människor. Landets president har sitt residens i Élyséepalatset som ligger i närheten av Champs-Élysées, den berömda paradgatan i staden. Klimatet är milt med mindre temperaturskillnader mellan årstiderna. Mellan Maj och September kan medeltemperaturerna variera mellan 25 grader som högst och 11 grader som lägst. Från November till Februari stiger medeltemperaturen sällan under 10 grader eller under 0.

Historia

Stadens historia går enda tillbaks till innan romarrikets dagar. Man tror beräknar att platsen har varit bebodd i över 4 000 år. På den tiden beboddes trakten av den galliska folkstammen Parisii vilket är upprinnelsen till staden namn. När Caesars arméer intog staden 52 f.Kr fick staden ett nytt namn, Lutetia. Paris blir huvudstad av det Frankiska riket 512 efter att ha sett både romerskt och germanskt styre under början av millenniet. Staden återfår sitt gamla namn och nu reses också de första kyrkorna av konung Klodvig I. Paris historia är fylld med dramatiska händelser. Exempel på detta är vikingaplundringar under 800-talet, den burgundiska ockupationen under 100-årskriget på 1400-talet, den franska revolutionen under det sena 1700-talet, belägringen av Preussen under 1870-talet och invasionen från Nazi-tyskland under andra världskriget. Av de regenter styrt den från den franska huvudstaden kan nämnas namn som solkungen Ludwig XIV och kejsare Napoleon Bonaparte.

Paris har varit värd för de olympiska sommarspelen två gånger, 1900 och 1924. Staden har också varit arrangör för inte mindre än sex stycken världsutsällningar där bland annat Eifeltornet invigdes 1895. År 1998 hölls fotbolls-VM i Frankrike där finalen spelades på Stade de France i Paris. Några berömdheter från Paris är bland andra sångerskan Edith Piaf, vetenskapsmannen Pierre Curie och målaren Claude Monet.

Resa och boende

Till Paris kan du lätt ta dig med både flyg, tåg och bil. Att resa med flyg från Arlanda till Paris Charles de Gaulle Airport eller Paris Orly Airport beräknas ta ungefär 2,5 timmar. Om du skall köra till Paris görs detta enklast via Danmark där du får ta färja från Rödbyhavn och Puttgarden till Tyskland. Därefter följer du vägarna ned emot Köln i den västra delen av landet, väl där når du strax Belgien som du enkelt kan köra igenom. När du passerat den Franska gränsen tar du motorvägen A2 och så småningom A1 som tar dig fram till Paris. Skall du resa med tåg är det lämpligt att införskaffa ett InterRail-kort.

Här finns gott om hotell och vandrarhem att välja emellan, året runt. Från billigt till dyrt, från spartanskt till exklusivt. Högsäsong brukar beräknas från slutet av våren och hela sommaren samt kring juletider. Det finns många områden i Paris där det är populärt att bo såsom kring Champs-Elysées, rue Saint-Dominique, Mariais, St German och Bastille. Dessa områden ligger i tät kontakt med populära turistmål, caféer, butiker, och nattklubbar. därför kan priserna lätt stiga till höjden. Ju tidigare du är ute med din bokning, ju lättare kommer du att få tillgång till ett boende med rimliga priser. Det finns också möjlighet att hyra lägenhet. För mer information, besök Paris officiella turistbyrå.

http://www.parisinfo.com/

Mat och dryck

Precis som Frankrike i stort så är huvudstaden känd för sitt mat och dryckkultur. Här finns ett enormt urval av såväl lokala produkter samt internationell mat. Förutom vanliga restauranger finns någonting som kallas bistro och brasseri som kan vara värt att ha i åtanke. En bistro är oftast en enkel meny som stundom innefattar underhållning. På ett brasserie finner du mer rejäla måltider som ofta säljer till billig öl och vin, maten är i regel lokalproducerad och traditionell. Många av de främsta kockarna i världen håller till i Paris vilket bestyrks av det faktum att staden har över 70 michelinmärkta restauranger!

Aktiviteter och sevärdheter.

Paris har någonting för alla. Utanför staden ligger Euro Disneyland som är en favorit hos barnen. För den historieintresserade finns ett stort urval av platser att besöka som exempelvis kyrkorna Notre Dame och Sacre Coeur, världens största och besökta museum Loivren, Triumfbågen, Eifeltornet, Pont Neuf-bron, Invaliddomen och slottet Versailles en bit utanför staden.  Ett återkommande populärt turistmål är den gamla konstnärsstadsdelen Montmartre. Staden har
dessutom en av världens främsta operahus, Parisoperan, som också är plats åt den kungliga baletten. Allt från ett besök på kasinot till en match med det stora fotbolls-laget Paris St Germain, från en avslappnad guidad tur genom Seine till en sprudlande kabaré på Moulin Rouge: pärlan vid Seine är väl värt ett besök.