fbpx

Vad är en platsbiljett?

Ett Interrailpass gäller som en grundbiljett (färdbiljett) på tåget, och ibland krävs det att man bokar till en platsbiljett till sin tågresa. En platsbiljett är en kompletterande biljett till ditt Interrailpass och ingår alltså inte i passet. Platsbiljetten gäller på en bestämd avgång och ger dig en garanterad sittplats på tåget.

Platsbiljetten visas upp ombord på tåget tillsammans med Interrailpasset. En platsbiljett är inte giltig utan en färdbiljett, det vill säga ditt Interrailpass.

På vissa av tågen i Europa är det obligatorisk att boka plats, på andra är det frivilligt och en del tåg har ingen platsreservering alls.
TrainPlanet.com kan du smidigt se i fall din resa kräver plats och i så fall boka det.

När måste man ha en platsreservation?

När man ska ut och resa med tåg är det bra att i förväg kolla upp vilka tåg som måste bokas eller inte.

Om ett tåg har obligatorisk platsbokning måste man boka till en platsbiljett utöver Interrailpasset för att man som resenär ska komma med ombord. Snabbtåg och nattåg har i allmänhet krav på platsbokning. Länder som vanligtvis har obligatorisk platsbokning är Frankrike, Spanien och Italien.

På en del tåg är det frivillig platsbokning. Precis som det låter väljer man själv ifall man vill ha platsbiljett eller inte. Det rekommenderas att man bokar plats om möjligheten finns. Framförallt kan det vara skönt att boka platsbiljett på tåg med frivillig platsbokning om man t.ex reser under högsäsong (april till september), är ett större sällskap eller reser på ett tåg som har längre restid. Bokar man ingen plats på ett tåg där reserveringen är frivillig får man oftast åka med ändå men det kan hända att man får stå upp eller sitta i gången på tåget. Konduktören har rätt att neka resenärer om tåget är fullt – men det är mycket ovanligt. I t.ex Danmark och Tyskland är det vanligast med frivillig platsbokning.

Ibland kan det även hända att tågoperatörer ändrar från frivillig platsbokning till obligatorisk platsbokning under högsäsong eftersom det förväntas fler resenärer än vanligt på tågen. Kolla därför upp om din resa kräver någon platsbokning cirka 1 vecka innan avresa.

När kan jag boka platsbiljetterna?

Det vanligaste är att dagtågsbiljetterna släpps tre månader innan avgång och för nattågsbiljetter är det sex månader innan. Det finns undantag där biljetterna kan släppas tidigare eller senare.

Rekommendationen är att köpa platsbiljetterna så långt innan avresa som möjligt. Framförallt ifall du planerat att resa under högsäsong (april till september) är det bra att boka i god tid innan för att minimera risken att biljetterna tar slut.

Vart bokar jag min platsreservation?

Platsreserveringar kan du enkelt göra på TrainPlanet.com. För att en platsreservation ska kunna genomföras behövs Pass Cover numret som medföljer Interrailkortet, du hittar det i din Travel Diary. Numret börjar med en bokstav som följs av åtta siffror.

Det går även att få hjälp med platsreservationer genom att ringa in till vår kundsupport på 0771 – 75 75 70.

Hur får jag mina platsbiljetter?

Det vanligaste är att utrikesbiljetter skrivs ut på ett värdesäkrat biljettpapper, i och med detta så skickas biljetterna per post.
Biljetter inom Sverige, Frankrike och Tyskland kan oftast skickas digitalt.