fbpx

Staden Prag är huvudstad och även den största staden i Tjeckien. Belägen vid floden Moldau ligger den över 1 000 år gamla staden med sina drygt 1,2 miljoner invånare.

Prag är känt för sin imponerande och vackra byggnader i alla möjliga olika stilar, då staden är gammal och har vuxit allt eftersom ser man historiska spår i arkitekturen.

Staden består av ett par olika stadsdelar.

Hradcany som är känt för sina katedraler och slottsområde. Stadsdelen har varit hem för kejsare, kungar och presidenter ända sedan 800-talet.

2 andra kända stadsdelar är nya och gamla stadsdelarna, den äldre dateras till 1200-talet och den ”nya” till omkring 1300-talet.

Prags silhuett präglas av alla de torn som finns i staden, på 1800-talet räknade man ungefär 100 torn och spiror, idag når de över 500 i antal.

Sevärdheter i Prag

Staden är ett populärt turistmål då arkitekturens historia genomsyrar de olika stadsdelarna. Prag har världens bäst bevarade samling av arkitektur i varierande stilar, allt från barock till kubism och gotisk stil finns runt om och många byggnader pryds av vackra väggmålningar.

Utöver byggnader och arkitektur bjuder Prag på andra sevärdheter, bland andra finns Nationalmuseet i Prag, Vaclavplatsen, Gamla stadens torg och Karlsbron.

Vaclavplatsen är ett torg men liknar en boulevard. Torget är en av Prags mest kända platser och även kommersiella centrum med Nationalmuseet i Prag som ligger i ena änden av torget.

Karlsbron byggdes år 1357 då Karl IV var kung av Böhmen. Bron stod klar 1402 och var vid den tiden den enda bron över Moldau inuti staden. År 1648 utkämpades ett av de sista slagen i de trettioåriga kriget i staden och vid Karlsbron hindrades de svenska trupperna från att nå den Gamla staden öster om floden.

Pragborgen är det befästa slott där landets regenter bott, beläget på en åsrygg på den västra sidan av Moldau kan man se slottet som enligt Guinness rekordbok är det största historiska slottet.

Idag är slottet en av de största turistattraktionerna i Prag.

Prags zoo är en 60 hektar stor djurpark med nästan 700 djurarter. Djurparken ligger intill floden Moldau i en före detta vinodling. År 2002 drabbades Prag av en allvarlig översvämning och djurparken var tvungen att söva över 1000 djur för att kunna föra dessa till de högre områdena i parken.

Mat i Prag

Tjeckisk mat påminner om centraleuropeisk mat och liknar Tysk, Österrikisk och Ungersk mat i innehållet. Schnitzel, anka, fläsk och gulasch är typisk mat man kan hitta i Prag. Knödel är ett tillbehör man ofta hittar i en Tjeckisk maträtt. En knödel består ofta av råriven potatis blandad med potatismos som sedan kokas och blir som ett litet potatisknyte.

Utöver klassisk mat så har även Staropramen sitt bryggeri i Prag. Utöver det stora märket finns det lokala krogar med sina egna små microbryggerier som brygger sitt eget öl.