fbpx

Ett strandparadis inbakat i tusenårig historia.

Om du älskar att bada på milsvida soliga stränder. Då är Rimini kanske någonting för dig.  Om du älskar antik historia. Då är Rimini kanske någonting för dig. Om du älskar att hitta på aktiviteter som passar dina barn. Då är Rimini kanske någonting för dig. Om du älskar högkvalitativ medelhavsmat. Då är Rimini kanske någonting för dig. Om du älskar att festa och dansa i ett myller av nattklubbar? Då är Rimini kanske någonting för dig.

Allmänt

Rimini är en mindre stad med cirka 145 000 invånare som ligger placerad på den norditalienska östkusten mot det Adrianska havet. Rimini är centralort i regionen provincia di Rimini som angränsar till den lilla republiken San Marino i nord. Närmaste större städer är Bologna, Florens (11 mil bort) och Venedig (15 mil bort). Språket är italienska och valutan som används är Euro.

Antik historia

Rimini har precis som de flesta städer i Italien en historia som spänner över tvåtusen år bakåt till rommartiden. Det finns utgrävningar på platsen som är ännu äldre än så. Bland annat har etrusker, umbrer, greker och kelter haft bosättningar i regionen. Och innan dess verkade under järnåldern Villanovakulturen här. År 268 före Kristus grundladades staden av Romarna som kallade den för Ariminum.

I början var staden tänkt som ett fäste där Romarna kunde hålla kelterna borta. Koloniseringen av området var strategiskt viktigt för Romarna då det möjliggjorde en utökad handel  i det Adriatiska havet samt en fortsatt expansion norrut till Po-slätten. Sedermera deltog Rimini i de inbördeskrig som skulle stundtals prägla Romarriket under Caesars tid. Man stöttade hans kampanjer som skulle leda till att den Romerska republiken föll till förmån för det Romerska imperiet. Caesars staty finns rest i Rimini där han ses hålla ett anförande till den trettonde legionen, Legio XIII, efter att han förde de över floden Rubicon och därmed inledde inbördeskriget emot Republiken.

Under den här tiden gick två viktiga handelsvägar genom staden: Via Flaminia och Via Aemilia som knöt ihop Rom med Po-regionen i norr. Det byggdes i samma tid nya stenbroar till staden samt en amfiteater för 12 000 besökare. Så småningom när kristendomen gjorde sitt intåg restes kyrkor på denna plats.

Medeltida och modern historia

När romarriket splittrades Bysantiner, Franker, Goter och Longbartiner i perioder styrt över staden. Först under 1100-talet vann staden eget självstyre. Viktig under medeltiden var den inflytelserika familjen Malatesta som styrde som feudalherrar från 1200-talet tills man dess att staden  såldesunder 1500-talet. Länge tillhörde Rimini kyrkostaten under Påven innan man ingick i kungariket Italien under 1860-talet. Staden angreps under andra världskriget och många byggnader förstördes men har restaurerats. Staden är numera främst känd för sin turistnäring även om jordbruket, fisket och industrin är viktiga inkomstkällor.

Klimat

Rimini har ett fuktigt subtropiskt klimat vilket innebär varma temperaturer som brukar passera tjugo grader i dagstemperatur från Maj till September och når nästan 30 grader i Juni och Juli. Nederbörden skiftar mellan 40 mm till 75 mm per månad vilket brukar anses vara relativt måttligt.
Den  månatliga snitthavstemperaturen ligger mellan 23 – 25 grader mellan Juni och September samt runt 18 -19 grader i Maj och September.

Resa och boende

När du reser med tåg genom Europa gör du det enklast via ett interrailkort. Detta görs med fördel på www.interrail.se. Numret till kundservice är 0771 – 75 75 70.

Då Rimini är en populär turistort finns det gott om taxibolag i Rimini samt ett utbrett busslinjenät. Resor du med buss så kallas det lokala bussbolaget START Romagna. Det vanligaste taxibolaget kallas Radio Taxi Rimini. Mer information om hur du kan resa lokalt i Rimini på bästa sätt hittar du
på stadens officiella turistbyrå på internet. Se www.visit-rimini.com

Du kommer att finna bokstavligen hundratals av hotell och lägenheter av skiftande nisch och standard och prisnivåer att finna här.  Tag god tid på dig att söka på nätet efter ett boende som passar just dig, ty alternativen du erbjuds är många. Är du osäker kan du kontakta turistbyrån i Rimini för en mer personlig rådgivning.

Mat och dryck

Det enda problemet när du skall ut för att äta i Rimini är att bestämma dig för vilken restaurang du skall välja bland alla hundratals som tävlar om att fånga din uppmärksamhet. Det finns naturligtvis tillgång till snabbmat av olika slag, pizza och pasta av italienskt stuk. Men ett tips är att utforska möjligheten att smaka de lokala råvarorna. Staden har lång tradition av fiske och erbjuder färska delikatesser av bland annat fisk, ostron, räkor, musslor.

När det kommer till dryck så är urvalet lika stor. På stranden flödar det av barer och det serveras lika många sorters en uppsjö av drinkar. En öl på 0,5 liter kostar i snitt 4 Euro och en burk Cola 2,25 Euro. Vi skall inte glömma de italienska vinerna som är ett självklart inslag när du besöker en av stadens alla restauranger. Genomsnittspriset för ett bordsvin ligger på ungefär 5,40 Euro.

Aktiviteter och sevärdheter

Antalet turistmål i staden skulle kunna göras till en lång lista men här nämner vi några av de populäraste i korthet.

Arco d’Augusto är den äldsta bevarade Romerska triumfbågen att finna idag. Den byggde 27 år f.kr åt kejsar Augustus. Detta majestätiska byggnadsverk mötte de resande från Rom när de reste norrut på vägen mot Florens. På 900-talet byggdes toppen på triumfbågen om för att fungera som försvarsverk.

il Ponte di Tiberio, är en antik bro byggd i samma era som Augustis men blev färdigställd först under kejsar Tiberius 21 år e.kr därav namnet. Bron ligger mellan gamla stan och stadsdelen borgo San Giuliano. Bron har överlevt både tusen år av fukt och vind samt ett och annat krig. Inte ens när den utsattes sprängmedel under andra världskriget säga ha fått bron att giva vika.

Borgo San Giuliano är det gamla arbetarkvarteret som befolkades av de fattigaste människorna i Rimini. Idag är det ett av de populäraste platserna i staden och är känd för sin inbjudande charm med färgsprakande små hus med trånga pittoreska gator och öppna vackra torg. Långt in på 1900-talet var stadsdelen dock slum och har hotats många gånger av rivning.  Hälften av de som bodde här fick sin livnäring från fisket. Här finner du återkommande populära festivaler som exempelvis Festa del Borgo.

Amfiteatern i Rimini är idag mest ruiner efter att ha byggstenarna använts till försvarsverk under medeltiden och efter att utsatts för bombning under första världskriget. Emellertid var detta ett stor arena när det begav sig för bland annat gladiatorspel. Faktum är att måtten på denna arena mätte sig nästan identiskt som sin motsvarighet i Rom, Colosseum. När du besöker denna plats rekommenderas du att antingen göra det med en guide eller besöka en av de årliga festivalerna som hålls på denna plats.

Rimini escape kallas en aktivitet som har blivit en höjdattraktion på senare år. Eller vad sägs om att stängas in i ett låst rum där du tillsammans med några andra har en timma på er att ta er ut med hjälp av ledtrådar som finns gömda i möbleringen. Det är litet som att lägga ett pussel eller att lösa en detektivgåta. Ett måste för den äventyrslystne!

Italy in minature är precis vad det låter som, Italien i miniatyr. En park där 273 stycken byggnader och över 10 000 träd uppvisas i 1:25 till 1:50 sin naturliga storlek. En bra familjeaktivitet med möjlighet till att åka flumride och besöka ett papegojeparken Pappamondo.

Skypark Parco Avventura är en äventyrsbana i skogsmiljö och passar utmärkt för alla åldrar. Du bär säkerhetssele och klättrar eller åker fram i en svischande fastighet mellan träd över broar.

Aquafan är ett vattenland att besöka med barnen. Det finns gott om attraktioner men kan vara trångt under den mest intensiva turistsäsongen. Barn upp till en meter i längd medan en normal går in gratis medan en normal vuxenbiljett  kostar 28 euro och gäller för två dagar.

Strandliv och nattklubbar

Riminis stränder spänner sig 1,5 mil och är därmed det största beachområdet längs det adriatiska havet. Stranden har olika zoner där du kan välja att antingen gå in gratis med minimal service eller betala i en s.k Bagni. Där får tillgång till andra bekvämligheter så som jacuzzi, duschar, ombytningsrum, underhållna toaletter, hyra av parasollstol, gym och spa exempelvis beroende vad du betalar för. Riminis stränder har gott om badvakter som patrullerar från klockan fem på morgonen till klockan ett på natten. Badtorn finns var 150e meter och flaggmarkeringar för vilka säkerhetsförhållanden som är rådande. Det finns också zoner där det är tillåtet att ta med din hund.

Nattklubbarna finns det gott om av olika slag och nischer. Några av de mest välbesökta är Carnaby Baia, Imperiale, Coconuts och Velvet. De innefattar flera plan med ett varierat musikutbud. Carnaby är gratis att besöka medan de andra tar mellan 10 Euro och 20 Euro i inträde.
Du kommer det finna gott om möjligheter att roa dig i Rimini. Här finns tusen år av historia och tusen sätt att få ut det mesta av din solsemester.

Bild: spiaggia libera 1 av mathias shoots analogue under CC BY 2.0