fbpx

Det bar av en regnig torsdag i början av Juli från Arlanda. Jag och min gode vän Markus flög till Paris för att påbörja vår tågluff som vi sett fram emot så länge. Vad gör två 18-åringar i Paris? För att effektivisera våra två dagar i Paris satsade vi på att bocka av flera franska stereotyper i en smäll –
En full fransk lunch i picknikformat i den underbara Louvrenparken. Det bjöds på baguette, Rosévin, fransk ost, fransk prosciutto och några mindre delikata franska sniglar. Jag har aldrig känt mig så fransk i hela mitt liv.
Det blev även en lång promenad till det ståtliga Eiffeltornet. Våra planer att bestiga tornet krossades snabbt när vi såg väntetiden för att ens bestiga tornet. Vi avvaktade och satsade på några av Paris otroliga museum istället. Lyckligt nog var kön inte lika lång för att se på tavlor som för att vandra upp för Eiffeltornet.

Våran färd med Interrail fortsatte upp mot Genevésjön i Schweiz. Efter 9 timmars färd och ett antal tågbyten anlände vi i Montreux. Utan tvekan kan jag säga att detta var den vackraste platsen under min tågluff. Att ligga och sola längs en klarblå sjö som är omringad av alpernas dramatiska berg är att likna med ett paradis. Utopin förstärktes när jag upptäckte att folk även seglade i sjön. Det finns dock självklart en baksida till den vackra staden och dess välmående människor. Priserna var inte nådiga för en gymnasiestudent med begränsad budget. Att betala 90EUR för en natt i ett hostel kom inte på frågan för mig och Markus. Vi bestämde oss för att pröva våra vildmarksfärdigheter och sov ute den första natten. Allemansrätten är tyvär en lyx som inte har slagit igenom i Schweiz, så vi fick gömma oss på en pir där vi trodde vi kunde undkomma de Schweiziska poliserna. Det blev en lång och blåsig natt. Men som de svenska vikingar vi är överlevde vi och bestämde oss dagen därpå för att söka upp civilisation – en camping i närheten där vi lånade en dusch och eluttag. Natten därpå hittade vi ett hostel där dom klämde in oss i en skrubb för endast 30EUR. Trots rummets bristande faciliteter ser vi tillbaka på det som ett kap i ett land där en öl på deras motsvarighet till ICA kostar ungefär 80 kronor.

Färden fortsatte med ett väldigt bra direkttåg till Venedig. I Venedig bytte vi till ett lokaltåg som tog oss till staden Trieste vid gränsen till Slovenien. Där bodde vi hos några av Markus släktingar. Här bjöds det på mycket gott italienskt vin och glass. Hemmagjord Cevapicci som kan liknas med Järpar – en sorts korv av nötfärs – var en klar favorit. En utsökt cappucino och en glass till det så kan vår första dag i Italien förklaras fulländad. Dagen därpå blev det sol & bad kombinerat med en salami pizza med extra ost. Jag önskar att det gick att förklara med ord hur god den var, men ni får helt enkelt åka till Italien och upptäcka det själva.

Sedan bar det av mot Berlin för att möta upp med tre vänner där. Vägen dit är lång, och det blev en övernattning i staden Innsbruck i Österrike i väntan på vårt direkttåg till Berlin dagen därpå. I Innsbruck träffade vi några ungdomar som bjöd oss på en okänd korv som var extremt god. Detta kombinerat med en hel del utsökt lokal öl och vi var reda för vår övernattning på tågstationen i klassisk tågluffar stil.

På tåget till Berlin insåg jag hur ofantligt mycket pengar jag sparat genom att resa med Interrail. Jag pratade med en tysk kvinna som berättade att hon betalade 140EUR för en enkelresa från Munchen till Berlin. Det är halva kostnaden av mitt interrailkort!

sam2

Berlin var utan tvekan den staden jag tyckte var mest fascinerande under min tågluff. En fantastisk stad med väldigt utåtriktade människor och en lång historia som gjort staden och människorna till vad det är idag. Klubblivet kan vara bland det bästa i världen. Det är en stad med mycket entreprenörer och idérika människor. Människorna i staden verkligen visade vilka det var genom de olika färgstarka personligheter och klädstilar. Jag ska definitivt åka hit igen.

Luffen fortsatte mot Amsterdam som en underlig plats i svenskens ögon. En plats där en barnfamilj sitter och har picknik och tio meter åt höger sitter fem ungdomar och röker en joint som de köpt från en av stadens många Coffe Shops. Men det fungerar på grund av att Amsterdam är en stad med toleranta människor. Accepterande människor. Jag älskade mentaliteten och atomsfären som fanns överallt i staden. Jag och mina vänner bodde ganska nära Centrum – Leidseplein – där det var fullt ös hela tiden. Vi besökte allt från pianobarer till coffeshops och träffade otroliga människor på vägen. Under dagarna var vi mycket i en av stans mycket fina Parker – Vondelpark. Jag kan starkt rekommendera att hyra en cykel under en dag och ta en tur genom någon av parkerna som har perfekta cykelvägar. Köp med mat och ät lunch vid någon av sjöarna som finns överallt i parkerna.
Vi gjorde även ett obligatoriskt besök vid det fascinerande Van Gogh museet trots de långa köerna som ringlade sig långt ut på gatan.

Här åkte alla mina vänner hem och jag skulle tågluffa själv i en vecka. Jag åkte till tyska Hamburg där jag bodde hos en kille som erbjudit en sängplats genom ”couchsurfing”, en hemsida där folk gratis erbjuder sängplatser och ett lokalt perspektiv. Här träffade jag amerikanen Tainui som också var på rundresa i Europa.Vi klickade bra, och gjorde en del sightseeing i Hamburg. Jag kan starkt rekommendera att ta en av de allmänna transportbåtarna som går genom den gigantiska och fascinerande hamnen i Hamburg.

sam1

Tainui ville åka till Berlin, och jag hade blivit kär i Berlin efter mitt tidigare besök,så vi bestämde oss för att åka dit igenom. Det blev ännu mer sightseeing och lite klubbliv. Vi besökte berlinmuren och tog även en rundtur i ett museum som låg i anslutning till muren. Som jag sa tidigare, detta är en stad med en tragisk men ändå fascinerande historia som är extremt intressant. Den speglar av människorna på ett sätt som inte går att beskriva i ord. Staden är öppen med sitt hemska förflutna och många monument har skapats i heder till de som dött och levt sina liv i de fruktansvärda förhållandena som rådde förr i tiden.

Här tog min tågluff slut. En tre veckor lång resa sammanfattad med några ord och bilder. Det var min bästa resa jag gjort i mitt 18-åriga liv. Jag träffade många otroliga människor samtidigt som jag kände att jag växte som person. Jag blev en mer självständig människa, som efter denna resa har lärt mig lite mer av det pusslet – världen – vi lever i.

Slutligen vill jag ge ett stort tack till Interrail.se som gjorde denna resa möjlig. Utan er skulle en student som mig inte kunnat genomfört denna resa. Ni öppnar nya dörrar och otroliga chanser till att resa för oss som har en begränsad resebudget. Tack!