fbpx

Sorrento är en kuststad i sydvästra Italien strax norr om udden som avslutar Neapelbukten. Staden är byggd på en bergsplatå med branta klippor ner mot havet och är en välbesökt badort som ofta besöks av kungligheter, författare och andra kändisar.

I stadens närhet finns många kända sevärdheter såsom vulkanen Vesuvius, den gamla staden Pompeji och öarna Capri och Ischia.

Utmed stadens klippiga kust finns flertalet lyxiga hotell med utsikt över havet, dessa hotell kombinerat med utsikten från klipporna har lockat flertalet kändisar till staden.

Sevärdheter i Sorrento

Strax söder om halvön staden är byggd vid finns den kända Amalfikusten. Längs kusten finns ett flertal mindre Italienska städer och byar, ofta inklämda i dalar mellan bergen och belägna precis vid kusten. Idag är hela Amalfikusten med på listan över världsarv.

Både Marina Grande och Marina Piccola är värda att besöka om man är i Sorrento, de båda hamnarna hör till staden i sig.

Stadens torg, Piazza Tasso, ligger ganska centralt i Sorrento och från torget kommer man in på stadens shoppinggata, Via San Cesareo.

Om man besöker Sorrento kan en dagsutflykt till staden Pompeji vara trevligt. Staden ligger idag i ruiner sedan den förstördes utav vulkanen Vesuvius under ett av dess utbrott. Staden ligger ungefär 8km från vulkanen Vesuvius, merparten av staden och närliggande villor förstördes utav vulkanens utbrott och begravdes under flera meter av aska.

Man tror att det bodde nästa 11 000 människor i staden när den förstördes.

Idag är staden en av Italiens mest besökta platser och årligen kommer det mer än 2.5 miljoner turister till de antika ruinerna.

På tiden då staden fortfarande var bebodd låg den vid kusten och var en utav Italiens kuststäder, idag ligger den en bit in i landet.

Runt Ruinstaden ligger idag den moderna staden Pompeji.

Vulkanen Vesuvius, 1281 är meter hög och aktiv än idag. Vulkanens senaste utbrott var år 1944 och förstörde flera små byar runt vulkanen. Den varma askan förstörde även över 70st flygplan som den amerikanska armen hade stationerade på Pompejis flygplats.

Idag finns en evakueringsplan för staden Pomeji om ett utbrott skulle nalkas, nackdelen är att man inte kan veta helt säkert om vulkanen kommer att få ett utbrott eller om det är delar av kratern som rasar ner och skapar rökmoln och falskt alarm.

År 1984 evakuerades 40 000 människor från riskzonen i tro om att vulkanen skulle få ett utbrott men det visade sig vara falskt alarm den gången.

Mat i Sorrento

Likt resten av Italien är Sorrento ett bra ställe att besöka om man vill äta klassisk Italiensk mat. I staden finns ett stort antal restauranger med klassisk Italiensk mat och Italienska smaker. I stadens butiker kan man köpa färsk frukt, skinka, mozzarella och tomater. Klassiskt för det Italienska köket är just skinka och mozzarella. Väl på plats kan man passa på att äta en traditionell pizza eller kanske en rätt med riktig pasta gjord lokalt i Italien.

Den italienska glassen är också värd att prova, i gamla stan i Sorrento finns en känd glassbar med närproducerad lokal glass.

 

Bild: ”Sorrento 0811 0639” av Ross Elliott under CC BY 2.0