fbpx

Split byggdes ursprungligen runt den Romerska Kejsaren Diocletian palats. Idag har staden vuxit utanför sin antika kärna och hela området har idag över 300000 invånare. Staden har ett utmärkt klimat med över 2800 soltimmar per år.

Se och göra.

Diocletians palats

Diocletians palats är en av världens bäst bevarade monument över Romersk arkitektur. Det är med på UNESCOs lista över världsarv. Ursprungligen byggdes det i två delar, en del som en lyx villa för den pensionerade kejsaren, den andra som ett militärläger.

Här finns också St Domniuskatedralen urspungligen byggt som Diocletians mausoleum 305 f.Kr, från klocktornet får man en fantastisk utsikt över staden.

Marjan

Strax väster om Split finns Marjan, en höjd, halvö och skogspark. Här finns stränder att bada och sola vid, joggingspår, tennisbanor och ett zoo. Uppe på höjden får man även en otrolig utsikt över staden. Man kan även fika i något av alla de caféer som finns här.

Riva – Strandpromenaden

Strandpromenaden skulle kunna ses som Splits vardagsrum. Det är en fotgängares paradis och en av de viktigaste offentliga platserna i staden. Här är det perfekt att ta en morgonkaffe eller ett par öl på kvällen. Riva är även stadens scen, här anordnas olika festivaler och liknande. Den bästa tidpunkten är när Sudamja eller Sankt Domnius fest anordnas, detta sker den 7 maj.

Det finns självklart annat att göra i Split, man kan hyra en segel- eller motorbåt, dyka eller snorkla. Det sägs att om du tar på statyn Grgur Ninski stortå och gör en önskning så kommer den bli uppfylld.

 

 
Bild: Split_30 by Mario Fajt under CC BY 2.0
 
[block id=”searchv5″]