fbpx

Valencia är Spaniens tredje största stad med runt 1.5 miljon invånare. Romarna grundade staden 138 f.Kr. Staden ligger vid floden Turias utlopp mitt i Levantebuktens kust. Dess hamn är den största på medelhavets västkust och en av de största i Spanien. Valencia är ett utmärkt resmål om man vill förlänga sommaren, oftast har de sommartemperaturer hela september och oktober.

Sevärdheter

City of Arts and Sciences

Ett kompex med ett flertal olika museer och kulturinstitutioner mitt i staden. Det är formgivet av arkitekten Santiago Calatrava (Samma arkitekt som ritat Turning Torso i Malmö). Där finns bland annat en IMAX-biograf, ett interaktivt vetenskapsmuseum, Europas största oceanografiska park, en botanisk trädgård, bron L’Assut de l’Or (med en huvudpelare som är Valencias högsta punkt, 125 meter) och L’Àgora en täckt arena.

Museer

I centrala Valencia finns ett flertal museer värda att besöka. Bland annat Institut Valencià d’Art Modern (Modern konst museum), Centre Arqueològic de l’Almoina (Almoina arkeologiska museum) Museu de Belles Arts de València (Konstmuseum) och Museo Nacional de Cerámica y de las Artes Suntuarias González Martí (Keramik museum).

Llotja de la Seda (Silkesmarknaden)

En av Valencias mest populära turistattraktioner, en sengotisk byggnad uppförd mellan 1482 och 1548. Det var Valencias marknadscentrum. En mäktig byggnad som vittnar om makten och rikedomarna en stor Medelhavsstad under 14 och 16 hundratalet.

Fotboll

Valencia CF spelar i La Liga och är en av de mest framgångsrika Spanska fotbollsklubbarna. Timear du resan rätt kan du se fotboll på hög nivå på deras Mestalla Stadium som kan ta emot 55 000 åskådare.

La Tomatina

I staden Buñol 4 mil från Valencia har de den sista onsdagen varje augusti en festival där deltagarna kastar tomater på varandra.

Albufera

Ett naturreservat i Valencias närhet (bara en mil därifrån). Här finns Spaniens största sjö och en väldigt varierad flora och fauna. I byn El Palmar finns den bästa av lokala rätter som Paella, All Pebre (gjord på ålar från sjön) eller Arroz al Banda. Man kan ta sig dit med buss 25. Det finns även en busstur runt hela området.

Bad

Det finns flera stränder i staden, bland annat Playa de Malvarrosa och Playa e Levante o de la arenas. Det finns även en del fina stränder i närheten av Valencia som El Saler och Devesa.

Mat

Det finns många lokala delikatesser i Valencia, Paella är väl det självklara att testa, det finns flera lokala varianter bland annat Paella Valenciana (med kött, oftast kyckling) och Paella de Marisco (Fisk eller skaldjur).

En annan lokal specialitet är All i Pebre (Ål), då vill man åka till El Palmar för att äta det. Det finns även bra paella och andra traditionella rätter där.

Kommer man i mars kan man äta Bunyols en sorts munkar man doppar i varm choklad.

 

Bild: Valencia Blue av KΛ13 under CC BY 2.0