fbpx

Musikens och Drömmarnas huvudstad.

Wien är fullkomligen lystrar av tradition. Det är ingen slump att den Österrikiska huvudstaden har blivit omdöpt till Musikens stad och drömmarnas huvudstad. Här har nämligen bland andra tonsättaren Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven och psykologins fader Sigmund Freud verkat här. Staden har i flera internationella mätningar rankats bland de allra högsta när det kommer till livskvalité, bland annat av konsultfirman Mercer. Wien är ett givet val för dig som trivs i storslagen barockmiljö med närhet till ett rikt naturliv samt ett av världens rikaste kulturutbud.

Allmän information

Wien är befolkad av ca 1,8 miljoner invånare vilket gör den till en av Europas största städer, och den näst största tyskspråkiga staden i efter Berlin. Staden är belägen i de nordöstra delarna av Österrike vid Alpernas östligaste delar och är landets huvudstad. Genom Wien rinner den mäktiga Donau fram som sammankopplar inte mindre än 10 olika länder från Rumänien i öst till Tyskland. Floden flyter också igenom fyra stycken huvudstäder: Belgrad, Budapest, Bratislava och Wien. Den officiella religionen är Katolicism och valutan som används är Euro.

Historia

De äldsta bosättningar som funnits är keltiska Det faktum att romarna kallade bosättningen för Vindobona, vilket är ett keltiskt namn, bestyrker detta faktum. Man kan fortfarande till denna dag se spår av de romerska bosättningarna från år 0 till 400-talet. Staden var då en befästning tänkt att skydda det romerska imperiet emot de germanska stammarna i nord. Efter romarrikets fall har platsen sett många folkstammar komma och gå.

Vad man vet så har Wien varit en viktig handelsplats sedan 1000-talet där Badenberg-ätten har spelat en betydande roll i stadens utveckling. På 1150-talet blev Henrik II markgreve av Österrike, som var en del av det heliga tysk-romerska imperiet, han valde Wien som huvudsäte och i samma tidpunkt fick Österrike ett visst självstyre efter att tidigare varit styrt av Bayern. Under medeltiden blir sakteliga Wien ett allt viktigare plats i imperiet, styrt av Habsburgska ätten. Man får universitet, egen biskop och blir år 1556 huvudsäte för kejsaren efter det att Ungern och Böhmen inkluderats i kejsardömet.

I sin långa historia har Wien sett många konflikter med bland andra Rickard Lejonhjärta under de tredje korstågen, två stycken belägringar av de ottomanska riket och invasionen av franska kejsaren Napoleon Bonaparte under det tidiga 1800-talet. Faktum är att fredsförhandlingarna efter Napoleonkrigen skulle komma att hållas i Wien. Staden upplevde också bombningar av både Italien och de allierade under den senare delen av andra världskriget. Wien har efter de heliga tysk-romerska imperiet varit en del av jättelandet Österrike-Ungern från 1867 till första världskrigets slut samt en del av Nazi-tyskland under andra världskriget. Landet har haft självstyre sedan 1955 när de allierade retirerade.

Klimat

Staden har en blandning av milt kontinentalt klimat och oceaniskt klimat vilket innebär relativt varma somrar och vintrar som i kontrast blir torra och kalla. Hösten och vårperioden beskrivs som milda. Snö under vintertid är inte ovanligt förekommande men inte i samma omfattning som i södra och östra delarna av landet. Från Maj till September månad är snittdagstemperaturen över 20 grader.

Resa och boende

Det passerar gott om flyg till Wien. Det tar cirka två timmar och det vanligaste flygbolaget heter Austrian Airlines. Skall du resa med tåg gör du det smidigast genom tågbokningen.se

När du reser i Wien så går det gott om regionaltrafik i form av bussar, taxis, spårvagnar och tunnelbana. En ettdygns-biljett kostar 7,60 euro och en tredygns-biljett 16,50 euro.

Vandrarhem, hotell eller lägenhet? Exklusivt eller billigt? Wien erbjuder ett rikt utbud av boenden. Det finns förstås ett antal konst och specialdesignade hotell för dig som är ute efter en mer unik upplevelse. Exempel på detta finner du hos Altstadt Wien, Levante Parliament och Hotell Messe Wien.

Mat och dryck

Skall du äta i Österrikes huvudstad så är den klassiska Wienerschnitzeln ett givet val. Aldrig kommer du finna lika utsökta varianter av denna maträtt som här. Håll utkik efter restauranger som kallas Beisl för om du är nyfiken på gammalwienerska köket. Litet lustigt med tanke på stadens namn så är Wien den enda huvudstad i Europa som har vinodlingar innanför stadens gränser. Vinet kallas för Heurigen.

För den som är ute efter en fika så har du kommit till rätt stad. Det första Kaffehuset grundlades så tidigt som på 1600-talet. Wien har många kända caféer och italienska glassbarer som minner tillbaka till 1800-talet. Några av de mest poulära glasstillverkarna kallas Perizzolo, Molin-Pradel och Zanoni, kvalitén är känd för att vara hög. Om du är ute efter klassiska kaféer så bör du inte missa Sacher, Café Mozart, Greinsteidl och Central. Har du inte smakat en Sachertårta så är detta ett utmärkt tillfälle ett göra det.

Aktiviteter och Sevärdheter

Det finns så mycket att se och det finns så mycket att göra i Wien att det tar dagar att bara beskriva hälften av allt som är av vikt.

Litet hårdraget så finns det många kyrkor och palats från medeltiden och det Habsburgska styret som är ett måste att uppleva. Är du intresserad av konst och design så är Wien ett mecka, till bredden fylld av utställningar och museer. Här finns internationellt högklassiga operahus, an mängd av klassiska konserter i bästa kvalité. Det finns också parker och båtturer i Donau för den som söker en skön naturupplevelse. Du kan förströa dig med att bara vandra runt i den vackra Unesco-skyddade innerstaden som är en av de mest välbehållna gamla stadskärnorna i världen. Det är barockt vilka möjligheter som öppnar sig för den som har intresse för historia och kultur. Här nedan är bara ett uppslag av förslag av allt som Wien har att erbjuda.

Donau

För att få en så total bild av stadsbilden som möjligt bör du ta tillfället i akt att kliva ombord någon av de sex båtar som erbjuder sightseeing på floden Donau. Från April till Oktober erbjuds du olika rutter och utflyktsmål. För mer information kan du besöka det officiella sightseeingbolaget DDSG Blue Donau som du finner på länken nedanför.

http://www.ddsg-blue-danube.at/eng/index

Slott

Wiener Hofburg: Är det kungliga slottet i Wien var så i över 600 års tid. Byggnaden påbörjades under 1200-talet och har sett flera ombyggnationer sedan dess. När du besöker denna historiska plats får du inte missa Sisi-muséet tillgängligt kejsarinnan Elizabeth som var en av världens vackraste och mytomspunna kvinnor under 1800-talet samt silverkammaren ’Silberkammer’.

Schönbrunn: Detta slott var till en början ett jaktslott och växte sig sedermera till den kejserliga
familjens sommarresidens. Världens äldsta zoo finner du även på denna plats.

Schoss Hof var ett så kallat festslott åt kejserliga familjen. Platsen har blivit restaurerad till toppskick och är omtyckt för sin vackra och välskötta trädgård

Belvedere: byggdes åt general Prins Eugene of Savoy. Denna magnifika barockbyggnad består i själva verket av två slott samt ett stall och ett orangeri. Här finner du en rik konstsamling med bland annat verk från Gustav Klint och Michael Pathcer med flera. Inte minst kan du njuta av att promenera i den bombastiska parken fylld av fontäner, statyer och blomsterarrangemang i den tidens anda

Museum

Naturhistoriska museet: är 8 700 kvadratmeter stort och berättar i omfattande ordalag om planetens historia. Gillar du dinosaurier och i synnerhet dinosaurieskelett så är denna plats väl värt ett besök.

Konsthistoriska museet: är Wiens motsvarighet till Louvren i Paris. Denna storslagna konstskatt innefattar bland annat verk av Rembrandt och Rafael. Museet har även en antik avdelning med objekt från det gamla romarriket, Grekland och Egypten.

Sigmund Freud museet, Mozart Haus och Beethoven Pasqualatihaus har alla varit bostäder åt dessa tre berömdheter och fungerar idag som museum. Är du intresserad av dessa historiska storheters liv så rekommenderas ett besök för att få en djupare inblick bakom kulisserna.

Wiener Sezession är en byggnad från 1800-talets slutskede som skapades av en sammanslutning av konstnärer som protesterade emot den konservativa trenden inom konsten. Här företräds jugendstil och fransk impressionism. Några av dessa konstnärer var Gustav Klimt, Joseph Maria Olbrich och Koloman Moser.

Kyrkor

Karlskirche am Karlsplatz är en av de mest imponerande byggnaderna i huvudstaden och. Byggd i barockstil med en stor kupol i dess centra är denna byggnad minst lika storslagen på insidan som på utsidan.

St. Stephans katedralen är kanske det den tydligaste arvet från Wiens medeltida historia. Den byggdes under 1200-talet och har överlevt bombningar under 2a världskriget. Från dess topp kan man skåda hela vägen till Tjeckien

Musik

Statsooper är vida känd som ett av världens bästa operahus. Här kommer de största föreställningarna med de bästa ensemblerna. Operan har öppet mer än 300 dagar per år.

Vienna Musikverein är ett konserthus som är ett av de klassiska i världen, omtalad för sin fantastiska akustik.

Söker du mer varierade musikstilar så erbjuder Vienna Konzerthaus bland annat konserter med medeltida musik, jazz och världsmusik.

Faktum är att Wien erbjuder så mycket kultur i form av vals, balett, teater, musikaler, jazz, rock och klassisk musik så att för att få ett omfång av hela paletten bör du besöka webbsidan nedan så att du inte missar något av alla de otaliga spännande evenemang som erbjuds i musikens huvudstad

http://www.wien.info/en/music-stage-shows

 

Bild: Vienna International Center, Kaiserwasser, Wien av Kiefer. under CC BY-SA 2.0