fbpx

Byn Zermatt ligger i södra Schweiz på dryga 1 600 meters höjd. Runt byn finns flera bergstoppar på över 4 000 meters höjd, bland dessa finns Schweiz högsta berg Monte Rosa och även Matterhorn, känt som världens vackraste berg som finns avbildad på Toblerones förpackning.

Byn är ett turistparadis både på vintern och sommaren. Med en permanent befolkning på omkring 5 500 invånare finns det även över 15 000 bäddar för turister på hotell, stugor och hyreslägenheter.

Då byn ligger mellan flera höga berg så är den väldigt attraktiv för de skidintresserade turisterna. Pistsystemet bjuder idag på Europas högsta åkhöjd, över 3 800 m.ö.h. Och sammanlagt med de kringliggande byarna så är det över 300 kilometer pist.

Zermatt är en bilfri bil och nås med med tåget som går längs med spåret Matterhorn Gotthard Bahn.

Skidåkning i Zermatt

Som skidintresserad är Zermatt helt rätt resmål, med över 300 kilometer pist har man hela tiden fantastiskt utsikt i backen. En tredjedel av alpernas toppar över 4 000 meter finns i området så kan man se dessa från backen.

Från toppen av Klein Matterhorn så hittar man områdets längsta åk med 13 kilometer pistade backar som leder hela vägen tillbaka till byn.

I byns skidområde som är sammanslaget med 2 Italienska byar så finns över 100 backar, 27 Blå, 72 Röda och 21 Svarta pister utspridda på 54 liftar.

Från Zermatt kan man även lätt ta sig till de Italienska byarna över dagen om man skulle vilja det.

Utöver vanlig hederlig skidåkning bjuder Zermatt på heli-skiing, pister för friåkning och Gravity Park som tillsammans erbjuder någonting för de mer våghalsiga skidåkarna.

Zermatt bjuder på skidåkning året runt du det finns snö även på sommaren på glaciärerna runt byn.

Restauranger i Zermatt

I Zermatt och byns närområde finns ca 90 restauranger med allt ifrån klassisk Schweizisk mat till mer asiatiska smaker. Vill man prova någonting annorlunda eller bara äta med vacker utsikt så finns det ett 50-tal bergsrestauranger i och runtom byn och även här kan man beställa mat med olika kulturella influenser.

Vill man under sitt besök prova på byns nattliv så finns ett 40-tal barer och nattklubbar. Barerna bjuder på afterski i världsklass året runt och nattklubbarna samt diskoteken håller igång från tidig kväll till sen natt för de partysugna.

Hotell i Zermatt

Då det är en väldigt kompakt by kan man tro att det finns ett dussintal hotell med tanke på invånarantalet men så är inte fallet. I Zermatt finns 126 hotell totalt, vilket är fler än i många större städer. Utöver alla dessa hotell finns även flertalet lägenheter och hus som hyrs ut till besökare och turister.

Prisnivån i Zermatt är rätt likt övriga alpina resmål, det är trots allt en av Schweiz mest exklusiva semesterorter.

Har man ett giltigt liftkort i staden får man dessutom åka gratis med de eldrivna minibussar som går genom staden mellan de olika liftstationerna.

 

Bild: Zermatt av Kosala Bandara under CC BY 2.0