fbpx

Zürich är den största staden i Schweiz med cirka 400,000 invånare. Zürich är beläget vid Zürichsjön och floden Limmat och är omgiven av bergen Zürichberg och Uetilberg.

Se och göra

Grossmünster är en av de tre stora kyrkorna i staden. Kärnan i den nuvarande byggnaden byggdes på platsen för en karolingisk kyrka som enligt legenden ursprungligen var beställd av kejsar Karl den store. Byggandet av den nuvarande kyrkan började omkring år 1100 och den invigdes runt år 1220. De två tornen på Grossmünster betraktas som det kanske mest kända landmärket i Zürich.

Zürich Zoologischer Garten är en djurpark som öppnades redan 1929. Här finns nu 2200 exemplar av 300 arter i djurparken. Ett av de mer populära inslaget är pingvinparaden, som utförs varje dag efter lunchtid om utomhustemperaturen är lägre än 10 grader Celsius.

Bahnhofstrasse är den stora shoppinggatan i Zurich, faktum är att det är en av de mest exklusiva i världen. Här hittar man det mesta och det är också trevligt att bara promenera och fönstershoppa, man håller gärna ett lugnt tempo här. Många tar denna gatan för att komma ner till sjön. Längs med finner man de flesta stora märkesbutikerna, det här är en gata för lite dyrare shopping. Klockor, smycken, kläder, väskor här finns så gott som allt. Det finns också flera matställen och stånd där man kan ta sig en liten matbit.

Kunsthaus museum har en mycket stor samling av olika sorters konst. Det är fullt av målningar gjorda av kända mästare som Chagall, van Gogh och Munch. Naturligtvis har man också många schweiziska konstnärer, som till exempel Ferdinand Hodler och hans intressanta landskapsmålningar. Men det är också möjligt att se fotografier, skulpturer och andra former av konst här. De senaste 35 åren har man samlat en ny form av konst- videokonst. Avdelningen tryck och teckningar har över 95 000 konstverk, med början från 1400-talet.

Restauranger

På Blindekuh kan du njuta av kulinariska läckerheter i fullständigt mörker. Låt dig ledas av andra sinnen. Lita på näsan, munnen, öronen och händerna. Du kommer att häpna. Vem har sagt att vi äter med våra ögon? Menyn ändras varje vecka i takt med att de regionala producenterna levererar färska och säsongsbetonade råvaror. Det finns inte många restauranger som denna. Detta är någonting som varje turist som besöker Zürich borde prova.

Det går förstås att hitta internationell mat i Zürich också. På El Parador hittar du spanska och portugisiska rätter. Med en stor meny med nötkött, kyckling, skaldjur och sallader kan du vara säker på att hitta det du är sugen på. Några val är vitlökssoppa, saltad torsk med vita bönor, paella och kyckling med vitlök och tomat. El Parador har en mycket behaglig atmosfär, för att inte nämna en vänlig personal som alltid ger dig ett varmt spanskt välkomnande.

Resa till Zürich

Flygplatsen utanför Zürich, Zurich Airport, är ett stort nav för flygbolaget Swiss. Hit flyger de från Stockholm, Göteborg och Malmö. Även SAS flyger mellan Skandinavien och Zürich, så flygförbindelserna är mycket bra. Flygresan är ca 2-3 timmar beroende på varifrån du flyger. Då Swiss, liksom SAS, är medlem i Star Alliance går det att boka resor från SAS destinationer i Sverige, till exempel Östersund och Umeå, till Zürich på en och samma biljett. Resan går då via Stockholm och eventuellt Köpenhamn. Från flygplatsen når man centrala Zürich med tåg som går så ofta som var 10:e minut under vissa delar av dygnet. Restiden är ca 10 minuter.

 

Bild: ”Zürich” av Patrick Nouhailler under CC BY-SA 2.0