Platsreservationer

Det är alltid bra att boka en plats för din resa för att säkerställa att din resa blir bekväm och fri från krångel. Bara luta dig tillbaka, koppla av och njut av resan.

Vad är en Platsreservation?

Interrail Pass fungerar som en vanlig tågbiljett på tåget. Ibland måste du dock köpa en extra platsreservation. En platsreservation är en kompletterande biljett till ditt Interrail Pass, vilket betyder att den inte ingår Passet. Platsreservationen är endast giltig vid en bestämd avgång och ger dig garanterad sittplats på tåget.

Platsreservationsbiljetter ska visas tillsammans med ditt Interrail Pass när du går ombord på tåget. En platsreservationsbiljett är inte giltig utan tågbiljett, i det här fallet ditt Interrail Pass.

Vissa tåg har en obligatorisk platsreservation, andra har en valfri platsreservation och ett fåtal har ingen platsreservation alls.

Trainplanet.com kan du enkelt se om din resa behöver en extra platsreservation, och om den gör det kan du också boka den.

När måste jag göra en platsreservation?

Om du reser med Interrail är det bra att kontrollera i förväg om tåg kräver platsreservationer.

Anta att ett tåg har en obligatorisk platsreservation, i sådana fall behöver du köpa en sittplatsbiljett i förväg för att ens kunna stiga ombord på tåget. Höghastighetståg och nattåg kräver i allmänhet alltid obligatoriska platsreservation. Länder där de flesta tågen har obligatoriska platsreservationer är Frankrike, Spanien och Italien.

Vissa tåg har valfri platsreservation vilket gör att du kan välja om du vill boka plats eller inte. Vi rekommenderar alltid att du gör en bokning om möjligt, speciellt under högsäsong eller om du reser i större grupp. Om du inte gör en reservation när det är valfritt, kommer du troligen att kunna gå ombord på tåget ändå. Däremot ökar risken för att du måste stå upp eller sitta i gången. Observera att konduktören också har rätt att neka resenärer att gå ombord på tåget om det är fullt.

Det händer att järnvägsbolagen byter från valfria platsreservationer till obligatoriska platsreservationer på vissa tåg, särskilt under högsäsong eller om det är större efterfrågan än vanligt. Så dubbelkolla tågen du planerar att resa med en vecka innan avgång för att kontrollera om reglerna har ändrats.

När kan jag göra mina bokningar?

Dagtågen kan vanligtvis bokas tre månader före avgång och nattågen är i allmänhet 6 månader i förväg. Det kan finnas särskilda fall där biljetterna släpps tidigare eller senare.

Vi rekommenderar att du köper dina platsreservationer så mycket i förväg som möjligt, särskilt om du reser mellan april och september, när det är högsäsong.

Var kan jag göra mina bokningar?

Platsreservationer görs enkelt på vår hemsida Trainplanet.com För att kunna göra en bokning behöver du ditt Pass Cover-nummer som du hittar i din orderbekräftelse. Omslagets nummer börjar med en bokstav följt av åtta siffror.

Om du vill ha hjälp med att boka dina biljetter går det även bra att kontakta vår kundsupport.

Hur får jag mina bokade Platsreservationer?

De flesta av de utländska biljetterna måste skickas med rekommenderat brev. Svenska, franska och tyska biljetter är i de flesta fall möjliga att få via e-post.
Platsreservationer görs enkelt på vår hemsida
Besök nu
Interrail Pass

Ett Interrail Pass ger dig praktiskt taget obegränsade resemöjligheter inom 33 olika europeiska länder. Detta Pass är perfekt för dig som vill besöka flera länder; det kan vara en noggrant planerad resa eller någonting mer spontant. Valet är ditt.

Läs mer
Frågor & Svar

Har du några frågor? Vi har samlat ihop några av de vanligaste frågorna om att resa med Interrail. Behöver du ytterligare information? Kontakta vår kundtjänst, så hjälper vi dig gärna.

Kontakta Oss